27 oktober 200600:00

Door [email protected]

NHL Slapshots 27/10

Na de slechtste seizoenstart in 17 jaar is de bezem door de Philadelphia Flyers-organisatie gegaan. Coach Ken Hitchcock en GM Bob Clarke werden ontslagen. In deze aflevering van NHL Slapshots bekijken we de effecten van die wijziging, of Jordan Staal in de NHL zou moeten blijven en waarom de Montreal Canadiens hun wedstrijd tegen de Boston Bruins niet uit hoefden te spelen.

The ice of Philadelphia
Er moest iets gebeuren in Philadelphia, dat was duidelijk. Het team had afgelopen zaterdag pas één van de acht wedstrijden gewonnen. Voor het eerst sinds 2002 werden vijf wedstrijden op rij verloren. Op 17 oktober werd met maar liefst 9-1 verloren in Buffalo.

En er gebeurde iets. Afgelopen zondag werd hoofdcoach Ken Hitchcock ontslagen en GM Bob Clarke gedwongen af te treden. Beiden toonden in de media spijt dat ze geen Stanley Cup naar Philadelphia hadden kunnen brengen. 'Ik heb gefaald', zei Clarke in een lokale krant.

De kritiek op het duo was de afgelopen tijd flink opgelopen. De Flyers zouden zich slecht hebben aangepast aan de nieuwe NHL. Terwijl teams als de Buffalo Sabres succes boekten met kleine, snelle spelers, contracteerden de Flyers grote, langzame spelers als Derian Hatcher en Mike Rathje.

John Stevens werd aangewezen als nieuwe coach, terwijl Paul Holmgren tot interim GM werd benoemd. Maar de vraag is of dit tot de gewenste wijzigingen binnen de organisatie gaat leiden. Stevens is jarenlang coach geweest van het farmteam van Philadelphia, de Phantoms. Pas recentelijk maakte hij de stap naar assistentcoach in de NHL. Zijn ervaring op dat niveau is dus beperkt en hij is een leerling van Hitchcock.

Ook Holmgren komt 'uit de familie'. De interim GM was al tijden assistent van Clarke en nam de afgelopen maanden al steeds meer taken waar. Verschillende bronnen melden dat Holmgren het predikaat 'interim' kwijt kan raken als hij zijn taken goed vervult. En daarmee is dus nauwelijks een echt frisse wind gaan waaien in de organisatie.

Afgelopen donderdag maakte Stevens in ieder geval een geslaagd debuut als coach. Het team won met 3-2 thuis van Atlanta. Peter Forsberg tekende voor een goal en het beslissende penaltyshot.

Het Penguins dilemma
In Pittsburgh zitten ze ook met de handen in het haar, maar over een heel ander probleem. Moet Jordan Staal nu wel of niet in de NHL blijven? Het 18-jarige supertalent heeft in zijn acht wedstrijden scoorde hij al vier keer, waaronder drie keer shorthanded. Alle reden dus om hem niet naar de juniors te sturen zou je zeggen.

Maar zo makkelijk ligt het niet. Op het moment dat Staal zijn tiende NHL-wedstrijd speelt begint zijn eerstejaarscontract. En dat heeft een aantal effecten. Het betekent dat Staal al op zijn 25e in aanmerking komt voor unrestricted free agency. Het betekent ook dat hij over drie jaar tegelijk met Evgeni Malkin uit zijn entry-level contract komt, waardoor het team tegen die tijd in serieuze salarycap-problemen kan komen.

Op basis van zijn prestaties zou Staal in de NHL moeten blijven. Maar of dat argument belangrijk is voor de Pittsburgh organisatie zal komende week moeten blijken.

Canadiens blikvanger in Boston
Dat niet alleen in Nederland wedstrijden niet uitgespeeld worden bleek donderdag maar weer in Boston. Weliswaar ging het maar om 1,2 seconde, maar de wedstrijd tussen de Montreal Canadiens en de Boston Bruins is niet tot het eindsignaal gespeeld.

Met slechts die 1,2 seconden op de klok wist Andrei Markov op de powerplay de beslissende 3-2 te scoren. Dit tot woede van het thuispubliek, dat massaal flesjes en ander afval op het ijs wierp.

Ondanks herhaalde maningen van de speaker hield het publiek niet op met het gooien van rotzooi. Daarop besloten de scheidsrechters de spelers niet meer op het ijs te laten komen.

Canadiens captain Saku Koivu kon er niet om lachen. 'Als er vanaf de 20e rij gevulde flesjes op je afkomen loop je kans op aardige verwondingen. Ik denk dat de scheidsrechters er slim aan hebben gedaan om de laatste seconde niet meer te laten spelen.'