28 juli 200500:00

Door [email protected]

NHL Slapshots 28/07

Het nieuwe NHL seizoen komt steeds dichterbij. IJshockey.com biedt in 'NHL Slapshots' regelmatige overzichten van nieuwsfeiten uit het Noord-Amerikaanse ijshockey. Vandaag nieuws over het speelschema, de entry draft, Boston, New York, Ottawa en Toronto.

bekendmaking van het speelschema heeft het seizoen 2005-06 in Ă©Ă©n klap vorm gekregen. Op 5 oktober aanstaande spelen alle 30 teams hun eerste wedstrijd. In totaal worden dit seizoen weer 82 wedstrijden per team gespeeld. Daarvan spelen ze 32 wedstrijden in hun eigen divisie en de rest tegen teams uit andere divisies.

Op de openingsavond staan een aantal interessante ontmoetingen gepland. In een echte 'Original Six' wedstrijd ontmoeten de Montreal Canadiens en Boston Bruins elkaar. De Maple Leafs en Senators openen de 'Battle of Ontario'. Sidney Crosby zal zijn NHL-carriere mePens vermoedelijk starten in New Jersey tegen de Devils.

Dat Crosby de onbetwiste eerste pick is, is al lang duidelijk. Maar het is zeer de vraag wie er daarna gekozen zal worden. Er worden twee spelers genoemd, waarvan de draftpositie vooral afhankelijk is van de wensen van het kiezende team.

Forward Benoit Pouliot van de Sudbury Wolves wordt als een goede tweede keuze getipt. Maar als het team dat als tweede kiest een verdediger zoekt, dan kan het ook de Amerikaan Jack Johnson worden. De spelers zijn kwalitatief nauwelijks verschillend.

Ook de voorspelde nummers drie en vier hebben voldoende kwaliteit in huis om erg interessant te zijn voor een NHL team. Forwards Gilbert Brule en Bobby Ryan zouden in geen enkel team misstaan. Opvallend is dat Noord-Amerikanen de draft dit jaar domineren; er zijn maar weinig interessante Europese of Russische spelers te vinden.

Anaheim heeft momenteel de tweede pick, Carolina de derde en Minnesota de vierde. Maar het is zeer de vraag of de Mighty Ducks ook als tweede zal kiezen. Het team kondigde woensdag aan bereid te zijn hun draftpositie te ruilen. Het team wil er een ervaren speler en een andere hoge draftpositie voor in de plaats. Gezien de talentvolle opties lijkt het zeer goed mogelijk dat een ander team dit aanbod zal accepteren.

Ondertussen gaan de verschillende teams door met het vastleggen en afstoten van spelers. De Dallas Stars hebben Pierre Turgeon op de transferlijst gezet. Als er geen interesse blijkt te bestaan, dan zal zijn contract worden afgekocht. Het afkopen zal de Stars bijna drie miljoen dollar kosten.

In Boston hebben de Bruins nieuwe contracten aangeboden aan free agents Joe Thornton, Sergei Gonchar, Sergei Samsonov, PJ Axelsson en Martin LaPointe. Het team hoopt een kampioensteam rond deze spelers te kunnen bouwen. Het gaat in alle gevallen om contracten voor meerdere jaren.

De 20-jarige goalie Al Montoya heeft een contract getekend bij de New York Rangers. Montoya wordt gezien als een belofte voor de toekomst en vertegenwoordigde al meerder malen het doel van het Amerikaans nationaal juniorenteam. Hij won in 2004 met Team USA goud op het WK junioren. Hij werd in de draft van 2004 als zesde gekozen door de Rangers

De Ottawa Senators zullen hun optie op Dominik Hasek gebruiken. De 40-jarige Tsjech tekende in juli 2004 een contract bij de Senators en zou Patrick Lalime opvolgen. Door de lockout heeft hij echter nog geen wedstrijd voor de Sens gespeeld. Hasek zal komend seizoen ruim twee miljoen dollar verdienen in Ottawa.

Een interessant gerucht in de NHL is daZweden Naslund, Sundin en Forsberg graag een seizoen samen in een team zouden willen spelen. Forsberg en Naslund zijn op dit moment beiden unrestricted free agents, maar Sundin heeft een doorlopend contract in Toronto. Het vooruitzicht daLeafs mogelijk versterkt zouden worden met supersterren als Forsberg en Naslund heeft in Toronto tot veel enthousiasme geleid.

De NHL kondigde woensdag aan de draft in 2008 weer in Ottawa te zullen organiseren. Door de lockout moesten de geplande activiteiten in Ottawa afgelopen voorjaar worden afgelast. De NHL probeert het verlies van de reguliere draft hiermee deels goed te maken.