29 juni 200600:00

Door Joep Meijsen

NHL vaker naar buiten

Het komende seizoen wordt mogelijk een reeks NHL-wedstrijden in de buitenlucht gespeeld. Het succes van een wedstrijd in 2003 tussen Edmonton en Montreal is de inspiratie voor plannen om onder meer een wedstrijd in Yankee Stadium te spelen.

Dat berichten verschillende Noord-Amerikaanse media. De wedstrijd tussen Montreal en Edmonton werd in 2003 gespeeld in het stadion van de Edmonton Eskimos, een team uit de Canadese Football League. Bijna zestigduizend bijzonder enthousiaste fans kwamen naar deze wedstrijd kijken. Ondanks temperaturen ver onder nul, leverde dit een absolute toprecette op voor de Edmonton Oilers.

Het is vooralsnog de enige buitenwedstrijd in de moderne geschiedenis van de NHL. Helemaal uniek was het overigens niet. Een wedstrijd in het Amerikaanse collegehockey, tussen twee universiteiten in de staat Michigan, in een lokaal stadion trok in 2001 bijna 75.000 toeschouwers. Dit is het wereldrecord voor toeschouwersaantallen bij een ijshockeywedstrijden. Een record dat jarenlang in handen was van de Russen.

Volgens een woordvoerder van de NHL wordt op dit moment gesproken met een aantal stadions over een buitenwedstrijd in het komende seizoen. Eerdere plannen om bijvoorbeeld in Toronto een ijsbaan neer te legen in het Astrodome voor een wedstrijd van de Leafs sneuvelden, maar nu lijkt het in verschillende steden te gaan lukken.
Om welke teams en stadions het gaat, heeft de NHL niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van de New York Yankees meldde echter dat deze club benaderd is voor een ontmoeting tussen de New York Rangers en de New York Islanders in december of januari.

Helemaal zeker is het overigens nog niet. Volgens een bron van de krant vinden alle betrokken partijen in The Big Apple het een goed idee. 'Maar er zijn obstakels. De vraag is of het stadion het aan kan.'

De voorlopige planning is om de wedstrijd op 1 januari te laten plaatsvinden. De pijpleidingen in het oude stadion zijn echter door de tand des tijds aangetast en zouden flink onderhanden moeten worden genomen om een ijsbaan te kunnen maken en onderhouden. De komende tijd wordt bekeken of de plannen werkelijkheid kunnen worden.

Voor de vrijwel altijd uitverkochte Rangers biedt de westrijd de mogelijkheid om een keer veel meer fans te verwelkomen en daarmee ook een ongeĂ«venaarde recette te verwerven. De Rangers hebben zoÂn beetje de hoogste toegangsprijzen in de NHL. Voor de Yankees heeft het als voordeel dat het stadion een keer buiten het honkbalseizoen kan worden gebruikt. Sinds het football-team New York Giants in 1973 naar een eigen arena verhuisde, is er nauwelijks meer buiten de zomer gebruik gemaakt van het stadion.