NHL garybettman 0809

7 oktober 200800:00

Door [email protected]

NHL vaker naar Europa

De NHL ziet de Europese opening van NHL seizoen slechts als het begin. Er wordt voorzichtig gesproken over een wat langer bezoek van NHL teams gedurende het ijshockeyseizoen, waarbij dus meerdere wedstrijden per seizoen in Europa gespeeld worden. Zelfs het uitbreiden van de NHL met Europese teams wordt op termijn niet uitgesloten.

Na de recente successen van het NHL circus in Europa, laat de NHL doorschemeren dat de aanwezigheid van NHL teams in Europa in de toekomst vaker gaat voorkomen. Naar verluid gaat de NHL ook volgend jaar het seizoen weer openen aan deze kant van de oceaan. Duitsland lijkt hierbij goede papieren te hebben. NHL Vice President Bill Daly heeft zelfs al aangegeven dat hij een permanente aanwezigheid van de NHL in Europa binnen tien jaar realistisch acht.

Ook NHL voorzitter Gary Bettman is positief ten opzichte van een meer permanente aanwezigheid van de NHL in Europa. ‘Europa is een verfijnde markt, waar de mensen de sport goed kennen. Je kunt ze alleen maar recht doen door ze wedstrijden voor te schotelen die er écht toe doen', aldus Bettman.

De spelers zelf lijken het ook niet erg te vinden. De NHL teams die in Praag speelden, trainden voor gemiddeld 8.000 toeschouwers. ‘Het was een beetje vreemd om toeschouwers te hebben bij een training, maar het geeft ook aan dat men een grote fan is van ijshockey hier in Tsjechië', zegt New York Rangers goalie Henrik Lundqvist.

Maar niet alle NHL-teams zien graag een NHL-franchise in Europa. Carolina General Manager Jim Rutherford ziet bijvoorbeeld liever een paar teams meer in Canada. ‘Terug naar Winnipeg en Ontario', aldus Rutherford. ‘The Great One' - Wayne Gretzky - is het hier mee eens. ‘De regio's Kitchener of Hamilton kunnen zonder twijfel een NHL-team hebben en ondersteunen', aldus de huidige coach van de Phoenix Coyotes.

Voor de NHL als bedrijf is Europa marketingtechnisch natuurlijk een aantrekkelijk en groot gebied, dus de komende tijd zal moeten uitwijzen waar de prioriteiten gesteld zullen worden.