NHL keane 0809 100x140

23 augustus 200900:00

Door [email protected]

NHL-veteraan gaat maar door

Mike Keane weet van geen ophouden. De 42-jarige veteraan heeft inmiddels 22 seizoenen profijshockey op zijn naam staan en plakt er nog eentje aan vast. De captain van de Manitoba Moose tekende deze week voor nog een seizoen in de AHL.

Keane maakte al vroeg een naam voor zichzelf. Na succesvolle seizoenen in de Western Hockey League werd hij in 1987 opgeroepen voor het Canadese juniorenteam. Het team mocht dat jaar tegen Rusland aantreden in de finale van het WK. Die wedstrijd mondde uit in een enorme vechtpartij, waarop de wedstrijd werd gestaakt en beide teams werden gediskwalificeerd.

Het incident staat bekend als de 'punch-up in Piestany', naar de plaats waar het WK in het toenmalige Tsjechoslowakije werd gehouden. Brendan Shanahan, Sergei Fedorov, Theoren Fleury en Alexander Mogilny waren tijdens die wedstrijd ook van de partij.

De hardwerkende, Canadese winger speelde daarna 17 seizoenen in de NHL, waarvan ruim zeven in Montréal. Hij draaide daar zijn meest productieve seizoen in 1992-93, het jaar waarin hij ook zijn eerste Stanley Cup-ring won. Dat seizoen was hij goed voor 60 punten in het reguliere seizoen en 15 punten in de playoffs. In 1995 was hij er korte tijd captain.

In 1995-96 was Keane onderdeel van de deal die Patrick Roy naar Colorado bracht. Bij de Avalanche verdiende hij dat seizoen zijn tweede Stanley Cup ring. In 1999 werd hij pas de negende speler die de Stanley Cup bij drie verschillende teams won, door met Dallas de hoofdprijs van de NHL binnen te slepen.

De NHL-lockout in 2004-05 betekende het einde van de NHL-carriere van Keane. Hij keerde na een jaar afwezigheid in 2005-06 terug, bij Manitoba in de AHL. Daar heeft hij inmiddels vier seizoenen gedraaid. Afgelopen seizoen noteerde hij 28 punten en werd gekroond tot 'hardste werker' bij de Moose.