21 juni 200500:00

Door [email protected]

NHL voorzichtig op gang

Stapje voor stapje vorderen de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de NHL. Nu het er op lijkt dat het seizoen 2005/06 weer gespeeld zal worden, dienen zich een aantal dringende zaken aan. Werk aan de winkel dus in de NHL.

Als er inderdaad, zoals insiders verwachten, binnen enkele weken een nieuwe CAO op tafel ligt, dan moeten de GM's snel aan de slag om hun respectievelijk teams op de rails te krijgen. Veel teams hebben namelijk nog maar een zeer beperkt aantal spelers onder contract.

De Boston Bruins en New York Islanders moeten feitelijk een heel nieuw team samen gaan stellen. Bij beide clubs hebben slechts vijf spelers doorlopende contracten voor 2005/06. De Washington Capitals beschikken over zes spelers met doorlopende contracten en de Carolina Hurricanes over zeven.

De Phoenix Coyotes zijn het beste voorbereid op een nieuw seizoen. Zij kunnen momenteel over 21 spelers beschikken voor het komende seizoen, terwijl de Columbus Blue Jackets er met 20 spelers ook goed voorstaan.

En er zijn een paar grote namen beschikbaar op de unrestricted free agent markt. Spelers als Peter Forsberg, Nikolai Khabibulin, Markus Naslund, Alexei Kovalev, Sergei Gonchar en Mike Modano zijn vrij om te gaan spelen voor de hoogste bieder.

Saku Koivu, Chris Pronger, Miroslav Satan en alle andere 30-jarige free-agent kunnen aan dat rijtje toegevoegd worden als de unprotected grens wordt verlaagd van 31 naar 30 jaar. En dat is Ă©Ă©n van de items in de nieuwe CAO.

Sterren als Jarome Iginla, Dany Heatley, Ilya Kovalchuk, Joe Thornton, Marian Hossa en Vincent LeCavallier zijn restricted free agents. Hun respectievelijke teams zullen dus waarschijnlijk diep in de buidel moeten tasten om deze spelers te kunnen behouden.

In de nieuwe CAO wordt echter wel een salarisplafond opgenomen. Dit is gedurende de onderhandelingen een centraal hangijzer geweest, waar nu eindelijk een vorm van overeenstemming over lijkt te zijn bereikt. De partijen lijken het eens te zijn over een salarislimiet die wordt gekoppeld aan de inkomsten in de NHL.

Over enkele regelwijzigingen is inmiddels ook vergaande overeenstemming. Dit levert extra stress op voor de leveranciers van bijvoorbeeld goaliepads. De breedte van de pads gaat terug van 12" naar 11" en dat betekent een paar drukke maanden voor de grote leveranciers: aanpassing van de productie en produceren voor de start van het seizoen.

De partijen lijken het ook eens te worden over de deelname van NHL-ers aan de Olympische spelen van 2006 in Turijn. De NHLPA, de spelersvakbond, wilde dit graag, maar de NHL was tegen. Op dit punt lijkt de NHLPA aan het langste eind te gaan trekken, wat de aantrekkelijkheid van de spelen zeker ten goede zal komen.

De vorderingen in de onderhandelingen leiden inmiddels tot voorzichtige enthousiasme bij fans en pers. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de aankondiging van een persconferentie door de NHL en NHLPA.