22 juli 200800:00

Door [email protected]

NHL vs KHL: IIHF grijpt in

De Internationale IJshockey Federatie heeft zes spelers, waaronder Alexander Radulov, tijdelijk geschorst. De schorsingen maken deel uit van een onderzoek naar transfers van de NHL naar de nieuw gevormde, Russische KHL.

Naast Radulov kregen ook Nikita Filatov (foto), Thomas Mojzis, Jason Krog, Fedor Fedorov en Viktor Tikhonov een speelverbod. Tijdens de duur van het onderzoek kan voor deze spelers geen transfer worden afgehandeld en mogen ze niet deelnemen aan competities.

In de nieuwe Kontinental Hockey League, de opvolger van de Russische Super League, zitten een aantal kapitaalkrachtige clubs. Sterspelers worden nu uit de NHL weggelokt met vorstelijke salarissen, waaronder spelers met lopende contracten. Eerder tekende bijvoorbeeld ook Jaromir Jagr een contract in de KHL.

'We hopen dat deze zaak vriendschappelijk en snel kan worden afgewikkeld', aldus René Fasel, president van de IIHF. 'Het is spijtig dat we nu al tegen deze problemen aanlopen na de vooruitgang die vorige week werd geboekt.'

De KHL en NHL kwamen recent in allerijl tot een overeenkomst om lopende contracten uit de andere liga te erkennen. Volgens de KHL is de overeenkomst echter nog niet geratificeerd en zijn de schorsingen op zijn minst voorbarig.

Alexander Radulov tekende, ondanks een doorlopend contract bij Nashville, begin juli een contract bij Ufa in Rusland. Omdat op dat moment nog geen transferovereenkomst tussen de KHL en NHL bestond, voelde hij zich niet gehouden aan dat contract.

Rusland wil al jaren een verbetering van de transfercondities tussen de landen, maar een goede overeenkomst kwam nooit van de grond. De tijd van éénrichtingsverkeer richting Noord-Amerika lijkt echter voorbij, waardoor nu ook de NHL baat heeft bij solide afspraken.

In het recente verleden was de overstap van Evgeni Malkin van Rusland naar Pittsburgh omstreden. De Russische bond claimt dat de rechten voor Nikita Filatov, door Columbus als zesde gekozen in de NHL draft vorige maand, nog bij CSKA Moskou liggen.