12 september 200700:00

Door Joep Meijsen

Niedermayer blijft vraagteken

De Anaheim Ducks hebben de mooiste zomer uit hun bestaan achter de rug. De winst in de Stanley Cup-finale zorgt voor ijshockeykoorts in Californië. De voorbereiding op het nieuwe seizoen begon deze week. Een belangrijke pion ontbrak echter op het appèl. Scott Niedermayer twijfelt nog altijd over het voortzetten van zijn loopbaan.

De general manager van de Ducks, Brian Burke, moest het moeilijke telefoongesprek maken. Niedermayer ontbrak bij de opening van het trainingskamp en voldeed daarmee niet aan de voorwaarden uit zijn doorlopende contract. Burke had dan ook geen andere keuze dan hem voorlopig te schorsen. ‘Ik heb met hem gesproken. Het was geen leuk gesprek, maar hij verwachte het. Hij is een echte professional', aldus Burke.

niedermayer_scott.jpgNiedermayer is één van de succesvolste spelers in de geschiedenis van de sport. De verdediger heeft iedere hoofdprijs gewonnen die er te winnen valt. Vier keer de Stanley Cup met Anaheim en New Jersey, de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in Salt Lake City, het wereldkampioenschap van de IIHF, het junioren wereldkampioenschap met Canada en als jeugdspeler zelfs de felbegeerde Memorial Cup. In 2004 won hij bovendien de Norris Trophy en afgelopen voorjaar werd hij gekozen tot beste speler tijdens de play-offs.

Een ongeëvenaarde erelijst. De slagroom op de taart was bovendien het feit dat hij afgelopen jaar kampioen werd in de NHL samen met zijn broer Rob. De aanwezigheid van zijn jongere broer was een belangrijke reden voor Scott Niedermayer om te kiezen voor Anaheim. Het mag dus ook niet verbazen dat de ster-verdediger, vorig jaar met 69 punten zijn statistisch beste jaar in de NHL, last heeft van motivatieproblemen.

4104.jpgRob Niedermayer zegt ook nog niet te weten wat zijn oudere broer gaat doen. ‘Dat is zijn beslissing en ik kan niets voorspellen. Hij hakt de knoop door op het moment dat hij er zelf klaar voor is en iedereen hier in de kleedkamer heeft daar vrede mee. Ik zal wel één van de eersten zijn aan wie hij het vertelt, maar zijn gezin komt op de eerste plaats.'

Scott Niedermayer heeft nog twee jaar en 13,5 miljoen dollar te gaan in zijn contract. Voor het geld hoeft hij het echter ook niet meer te doen. Geen wonder dat Anaheim er eigenlijk al een beetje vanuit gaat dat de verdediger met pensioen gaat. Als zekerheid is de veelscorende verdediger Mathieu Schneider al vastgelegd, die vorig jaar nog in Detroit speelde.

Anaheim speelt zeven oefenwedstrijden in elf dagen alvorens de club op 24 september afreist naar Londen voor de opening van het seizoen met twee wedstrijden tegen aartsrivaal Los Angeles. Tegen die tijd is er waarschijnlijk meer duidelijk over de toekomst van Niedermayer.