Nijb newlogo 0809

28 september 201100:00

Door Remco

Nieuw NIJB-bestuur aanstaande

De Nederlandse IJshockeybond krijgt een nieuwe structuur en een nieuw zevenkoppig bestuur. Daarmee moet het draagvlak van de bond aanzienlijk versterkt worden.

Dat bleek zondag bij de presentatie van de plannen van de NIJB voor de komende drie jaar. Deze plannen zijn mede gebaseerd op de adviezen van de drie werkgroepen die eerder dit jaar in het leven werden geroepen. Het motto van de nieuwe structuur is ‘samen bouwen aan vertrouwen'.

Scheidend voorzitter Joop Vullers van de NIJB onthulde tijdens de persconferentie in Stappegoor drie beleidspijlers: ontwikkeling sportechnisch beleid, gerichte sportstimulering en doordachte competities. Cruciaal daarbij is verandering binnen de NIJB. Op dit moment worden de rollen vervuld met een klein bondsbureau en een beperkt bestuur. Daar moet verandering in komen.

In de nieuwe opzet komen er drie platformen onder het bestuur te hangen: Platform Topcompetities, Platform Technische zaken en Platform Sportstimulering. De platforms zullen worden aangestuurd door het bestuur van de NIJB en krijgen ondersteuning van de technisch coördinator. Deze functie is ingesteld omdat de NIJB een duidelijkere rol moet gaan spelen als regisseur en bewaker van het technische beleid.

Daartoe moet ook bij de clubs zaken veranderen. De clubs dienen in de nabije toekomst een clubgebonden technisch coördinator te benoemen waardoor de coördinator van de NIJB één aanspreekpunt krijgt. Wie deze rol binnen de bond gaat vervullen, wordt later dit jaar bekendgemaakt.

Het platform Topcompetities richt zich onder andere op marketing, duidelijke opzet van competities, doorontwikkelen van het licentiesysteem en de regulering van het nieuwe puntensysteem. Tevens zal er door dit platform worden gekeken naar het versterken van clubs op juridisch, fiscaal en financieel gebied.

Het platform Technische Zaken zal zich bezighouden met talentontwikkeling van zowel spelers als coaches. Het platform zal proberen om het succesvolle concept van het CTO vervolging te geven op lokaal en regionaal niveau.

Het derde en laatste platform Sportstimulering krijgt als primaire taak het werven van nieuwe leden en het ontwikkelen van acties om de drempel te verlagen om in contact te komen met de ijshockeysport. De werkgroep Breedte-ijshockey pleit voor het investeren om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met de sport. De hoge drempel om de sport te beoefenen moet worden verlaagd waarbij de ontwikkeling van artificial ice wordt beschouwd als meer dan noodzakelijk.

Joop Vullers maakte tevens bekend dat in 2014 een flinke uitbreiding van de bestuursformatie benodigd is. Het beoogde beeld is een zevenkoppig bestuur. Dit bestuur zal bestaan uit een voorzitter, penningmeester, de drie voorzitters van de platforms en bestuurders voor PR & Marketing en Sportiviteit & respect waar ook de arbitrage onder valt.

In de komende periode vinden er een aantal gesprekken met drie kandidaten. De kandidaten komen niet uit de ijshockeywereld maar hebben wel ruime affiniteit met sportbestuur.