10 november 200400:00

Door [email protected]

Nieuwe namen in HHOF

Samen zijn ze goed voor 5.259 NHL-wedstrijden, 1.093 goals, 3.233 assists en negen Stanley Cups. Verdedigers Ray Bourque, Paul Coffey en Larry Murphy zijn dinsdag opgenomen in de Hockey Hall of Fame in Toronto.

Het was de eerste jaargang ooit dat er alleen maar verdedigers werden opgenomen. En waar normaal wel enige discussie over de gekozen spelers is, werd dinsdag geen kritische noot gehoord.

Ray Bourque speelde in totaal 22 seizoenen in de NHL. Vijf keer won hij de Norris Trophy voor beste allround verdediger. Hij bracht vrijwel zijn hele carriere door bij de Boston Bruins, maar speelde in zijn laatste seizoen een jaar bij de Colorado Avalanche. Daar won hij in 2001 de Stanley Cup en stopte daarna met ijshockey. Hij is met 1.579 punten de alltime leider voor een verdediger

"Het is jammer dat ik geen Stanley Cups met Boston heb mogen winnen", zegt Bourque. In 1988 en 1990 verloren de Bruins in de finale van Edmonton. "Mijn jaar in Colorado was fantastisch. De Cup, de parade... Tijdens die parade dacht ik nog hoe graag ik dit in Boston had meegemaakt."


Ray Bourque in actie voor de Boston Bruins

Paul Coffey won drie Stanley Cups in Edmonton en eentje in Pittsburgh. In 1985-86 scoorde hij 48 doelpunten, nog steeds het hoogste aantal ooit voor een verdediger in een enkel seizoen. In datzelfde seizoen zette hij ook de langste NHL-pointstreak ooit voor een defenceman neer. Hij scoorde in 28 wedstrijden op rij minimaal een punt. Drie keer kreeg hij de Norris Trophy uitgereikt.

Coffey is de vierde speler van de legendarische Edmonton Oilers die in de Hockey Hall of Fame opgenomen wordt. Zijn voormalige ploeggenoten Wayne Gretzky, Grant Fuhr en Jari Kurri gingen hem voor.


Paul Coffey speelde vier seizoenen voor Detroit

Larry Murphy won twee Stanley Cups in Pittsburgh en twee in Detroit. Zijn assists- en punten-record in 1981 voor een rookie, respectievelijk 60 en 76, staat nog steeds.

Murphy won nooit een Norris Trophy, maar heeft imposante cijfers achter zijn naam staan. Met 1.615 wedstrijden op zijn naam hoeft hij alleen Scott Stevens voor te laten gaan met 1.635 wedstrijden. Zijn 1.216 punten zijn goed voor een vijfde plaats in de alltime puntenlijst voor verdedigers.


Larry Murphy won twee Stanley Cups bij de Red Wings

De enige keer dat de drie spelers samen voor een team uitkwamen was in 1987 tijdens de Canada Cup.

Naast Bourque, Coffey en Murphy werd ook Cliff Fletcher opgenomen in de HHOF. Fletcher werkte ruim 11 jaar als General Manager voor de Calgary Flames. Hij won daar twee President's Trophies en een Stanley Cup met het team. Hij was ook betrokken bij de verhuizing van de Flames van Atlanta naar Calgary. Later was hij nog 7 jaar GM bij de Toronto Maple Leafs.