6 september 200600:00

Door Joep Meijsen

Nieuwe regels op een rijtje

Het nieuwe ijshockeyseizoen begint met een aantal aanpassingen in de spelregels. Zo veranderen de regels voor goalie-equipment, penaltyshots, icing en protesterende spelers. Daarnaast wordt het zero tolerance beleid dat tijdens het afgelopen seizoen is ingezet onverminderd voortgezet.

Dat blijkt uit een schrijven van de Nederlandse IJshockeybond. De icing-regel geldt voortaan als de puck van voor de rode middellijn over de doellijn van de tegenstander wordt geschoten, zelfs als de puck door het doelgebied van de goalie gaat. Alleen als de doelman in de icing-situatie zijn doel verlaat of al buiten zijn gebied is en naar de puck schaatst, wordt de icing weggewoven.

Voorheen was het verboden om de puck opzettelijk buiten het speelveld te schieten. Nu is het in alle gevallen een straf voor 'delaying the game'. Een aanvoerder of alternate captain die uit de bank komt om uitleg te vragen of te protesteren tegen een beslissing van de scheidsrechter krijgt automatisch een tien minuten-straf.

De regels voor het materiaal van de goalies in de Eredivisie zijn aangescherpt, voor de overige divisies geldt een overgangsregeling. De capaciteit van de goalies om de puck vast te klemmen wordt beperkt tot de ruimte tussen de doellijn en de denkbeeldige lijn die de markeeringen aan de face-off cirkel met elkaar verbindt, mits de goalie door een tegenstander wordt belaagd.

In plaats van vijf penaltyshots, worden er na afloop van een wedstrijd bij gelijke stand nog maar drie penaltyshots genomen. Dit gebeurt aan één kant van de ijsbaan. Als de stand gelijk is, wordt om-en-om verdergegaan. Deze shots mogen door dezelfde speler worden genomen of door spelers uit de eerste serie van drie.

Face-offs in het aanvals- of verdedigingsvak owrden nog lauter genomen op de twee inwerppunten. In het neutrale vak gebeurt dit op de middenstip of op dezelfde hoogte als de inwerppunten in de andere vakken.

Het zero tolerance-beleid dat afgelopen seizoen voor veel verwarring zorgde op en rond de ijsbanen wordt onverminderd voortgezet. 'Het is daarbij absoluut niet de bedoeling om het lichamelijke contact een halt toe te roepen; dit is en blijft een wezenlijk onderdeel van het spel', schrijft de bond.