18 september 200500:00

Door Joep Meijsen

Nieuwe start voor Tijgers

Amsterdam maakt een nieuwe start. Met een nieuw bestuur, een nieuwe organisatie, nieuwe spelers en zelfs een nieuwe naam. De Bulldog is uitgeblaft en vervangen door een Amstel Tijger. De nieuwe opzet moet het ijshockey in Amsterdam nieuw leven inblazen en in de komende vijf jaar leiden tot een professionele organisatie.

De nieuwe naam van de club is Amstel Tijgers, een terugkeer naar het verleden van het Amsterdamse ijshockey. Deze naam blijft voorlopig ook, de club is niet van plan deze te wijzigen voor een sponsor, zegt voorzitter Hennie Jaspers tijdens de Open Dag van de ijshockeyclub. Hij trekt samen met Kees Dijkhuis voorlopig de kar in Amsterdam. Gesteund door veel vrijwilligers.

Het Amsterdamse ijshockey ging vorig jaar door een diepe crisis. Het scheelde niet veel of de club had de competitie niet afgemaakt. Het jaar werd toch beëindigd met een landstitel en een nieuwe groep enthousiaste bestuurders heeft het roer omgegooid. Daarbij wordt ernaar gestreefd de organisatie te professionaliseren. Een vijfjarenplan moet daarvoor zorgen.

Bedrijfsmatig
ÂNa enkele jaren van opportunistisch verkregen sportief succes is een aantal mensen tot de conclusie gekomen dat deze werkwijze voor de toekomst onvoldoende basis biedt. Daarom gaat vanaf heden alles over een andere boeg. Bij de voorbereidingen van het seizoen 2005-2006 heeft een bedrijfsmatige en professionele aanpak de voorrang gekregen boven het korte termijn denkenÂ, schrijft de club in een toelichting op de nieuwe structuur.

Een bedrijfsplan geeft richting aan deze structuur. Het ijshockey in Amsterdam moet onderdeel worden van een professioneel gerund activiteitenbedrijf. Daartoe is een Besloten Vennootschap (BV) opgericht. Een Ă©cht bedrijf dus, dat meer wil gaan doen dan alleen ijshockeywedstrijden. Andere ijs-activiteiten moeten dus inkomsten opleveren die het ijshockey ondersteunen. De BV stuurt een stichting aan waarin het ijshockey is ondergebracht. ÂEen BV mag geen lid zijn van de Nederlandse IJshockeybondÂ, licht Jaspers toe.

Succesvol
ÂAlle clubs samen moeten de sport weer opnieuw van de grond tillen. In Amsterdam proberen wij daar ons steentje aan bij te dragen. Ik ben ervan overtuigd dat ijshockey in Nederland heel succesvol kan zijnÂ, zegt Jaspers. Ron Berteling sluit zich hierbij aan. ÂIk ben verre van objectief, maar ijshockey is gewoon de mooiste sport die er is.Â

Het nieuwe denken in Amsterdam betekent dat de hoofdstedelijke formatie niet meer als absolute favoriet de nieuwe competitie ingaat, hoewel de selectie niet moet worden onderschat. Captain Tommie Hartogs laat de favorietenrol echter graag los. ÂWij hebben bewezen dat we die rol kunnen waarmaken. Ik denk dat het nu aan Tilburg is om te laten zien wat zij kunnenÂ, zegt hij.

Uit de selectie zijn namen als Mark Bultje, Doug Stienstra, Trevor Sherban en Jason Smith verdwenen. Al lijkt er in Amsterdam nog altijd hoop te zijn dat Smith gedurende het seizoen alsnog komt. De ervaren kern van de succesploeg van vorig jaar, met onder meer Hartogs, Eimers, Van den Thillart, Kars en Polet is echter gebleven.

Nieuwkomers
Gisteren werd ook een achttal nieuwkomers gepresenteerd. Daarvan maakte Anthony Blumer in de wedstrijd tegen de All Stars direct de meeste indruk. Hij tekende voor drie goals en drie assists in de 9-5 zege voor Amsterdam. Tyler Middlebrook van Den Haag had twee goals voor de All-Stars.
Die wedstrijd is in de ogen van het Amsterdamse bestuur belangrijk. ÂIJshockey krijgt altijd veel publiciteit aan het eind van het seizoen. Met WKÂs, Olympische Spelen en de play-offs. De sport heeft echter ook vroeg in het seizoen publiciteit nodig. ZoÂn all star-wedstrijd kan daarvoor zorgen. We hebben er zelfs een speciale trofee voor laten ontwerpenÂ, aldus Jaspers.