Nijb logo

2 oktober 201319:33

Door Joep Meijsen

NIJB: imports niet te weren

De NIJB heeft op verzoek van de clubs de importlimiet expliciet vermeld in het nieuwe Licentiereglement. Daardoor werd het voor Mike Nason mogelijk om juridische stappen te nemen tegen de bond.

Volgens bondsdirecteur Noud van Berkel is voldaan aan de vraag van de clubs en is de uiteindelijke tekst goedgekeurd door alle clubs, die tevens hebben aangegeven zich eraan te zullen confirmeren. Zoals dat de afgelopen jaren al gebeurde in het kader van het herenakkoord waarmee de importlimiet de afgelopen jaren zonder expliciete afspraken op papier werd gereguleerd.

Van Berkel: 'Wettelijk heeft de NIJB geen poot om op te staan om deze regel te handhaven. De NIJB heeft dit bij meerdere gerenommeerde advocatenbureaus getoetst. Eenduidig was de conclusie: je hebt geen enkele mogelijkheid om het aantal imports te beperken. Je kunt dan de stap naar de rechter maken, maar als je al van te voren weet dat je deze zaak verliest, is het zonde van tijd, energie en geld."

De mogelijkheid is overwogen om Mike Nason de status van Nederlander toe te kennen en zo de spanning te doen afnemen. 'Had de NIJB voor deze optie gekozen, dan had er mogelijk een andere buitenlander (EEG) opgestaan om het bewuste artikel te bestrijden', meldt de bondsdirecteur tegen IJshockey.com.

Het bondsbestuur heeft de clubs nu wel opgeroepen zich te houden aan het door de clubs gemaakte herenakkoord dat moet leiden tot onder meer talentontwikkeling, kostenbeheersing en een gezonde bedrijfsvoering.