26 juni 200900:00

Door Joep Meijsen

NIJB zegt 'nee' tegen Duisburg

De mogelijke deelname van Duisburg aan de eredivisie is alweer van de baan. De Nederlandse ijshockeybond heeft teameigenaar Ralf Pape laten weten geen uitbreiding met buitenlandse teams te overwegen of te gaan overwegen.

Daarmee is de deur voor de mogelijke toetreding van een tiende ploeg tot de eredivisie alweer gesloten voordat de sleutel in het slot was gestoken. Duisburg toonde eerder deze week interesse in de Nederlandse eredivisie omdat de uittredende DEL-ploeg op zeer laag niveau wordt ingedeeld in Duitsland. Daarbij meldde de club vanuit Nederland benaderd te zijn. Dit blijkt buiten medeweten van de ijshockeybond te zijn gedaan door een scout van Den Haag.

De ijshockeybond hecht eraan te zeggen dat de uitspraken van de heer Van de Berg over de mogelijkheden van Duisburg in Nederland volledig op persoonlijke titel zijn gedaan en derhalve in de optiek van het bestuur geen enkele waarde hebben. Toelating van buitenlandse teams tot de eredivisie was geen overweging en gaat dat ook niet worden. Daarmee is deelname van Duisburg aan de eredivisie geen optie. Vanmiddag is hierover uitgebreid contact geweest tussen bondsvoorzitter Vullers en teameigenaar Pape van Duisburg.

Het is niet voor het eerst dat de ijshockeybond ‘nee' zegt tegen buitenlandse deelname aan de Nederlandse competitie. Vorig seizoen zochten twee Belgische teams toenadering tot Nederland. In een eerder stadium werden gesprekken gevoerd over een mogelijke samenwerking met de regionalliga Noordrijn-Westfalen en eventuele deelname van Grefrath aan de Nederlandse competitie. De revival van de Coupe der Lage Landen met Belgische clubs was enkele jaren geleden ook maar een kort leven gegund. Elders in Europa winnen grensoverschrijdende competities juist aan kracht. In Oost- en Centraal-Europa zijn meerdere competities met clubs uit verschillende landen.