19 maart 200600:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen dichtbij landstitel

Nijmegen greep in een intrigerend duel het voordeel weer in de serie tegen Heerenveen. TJ Caig had twee goals, terwijl Erik Landman de wedstrijd besliste door de 4-2 in het lege doel te schieten. Voor Heerenveen troffen Bradley Smulders en Tyler Palmiscno doel. Nijmegen staat nu op 2-1 in de best-of-five.

De serie begint steeds meer trekken te krijgen van een klassieker. Nijmegen en Heerenveen zijn bijzonder aan elkaar gewaagd, de wedstrijden tot nu toe zijn bijna tot de laatste minuut spannend en de uitslagen zonder uitzondering verrassend. Veel ijshockeykenners dachten dat de nederlaag na penaltyshots van afgelopen vrijdag als een mokerslag was aangekomen in het Nijmeegse kamp. De ploeg toonde echter veerkracht met de tweede zege op rij in Heerenveen.

Het was een bijzonder spannend duel, dat pas in de laatste minuut werd beslist door de treffer in het lege net van Erik Landman. Met de cameraÂs van Studio Sport in het gebouw vochten de spelers een spetterend ijshockeyduel uit dat in een enorm tempo hĂ©Ă©n en weer golfde. Pure reclame voor de ijshockeysport, al werden er door het hoge tempo ook wel veel fouten gemaakt aan beide kanten. Nijmegen trad aan zonder de geblesseerde Nick Verbruggen, terwijl Andriy Butochnov weer meer shifts draaide bij Heerenveen dan afgelopen vrijdag.


Kevin Young scoorde voor Nijmegen de winnende treffer op de powerplay.

Heerenveen had het beste van het spel in de openingsfase. De ploeg van Brian de Bruyn zette al vroeg druk op het doel van Nijmegen en kreeg een paar goede kansen om al vroeg op voorsprong te komen. In deze fase was echter al direct het patroon van de wedstrijd zichtbaar. Heerenveen sprong zelf slordig om met de kansen of trof een ijzersterke Casper Swart. Nijmegen richtte zich op snelle, goedgeorganiseerde aanvallen, waarbij de snelheid van de ploeg het beste kan worden gebruikt.

Ondanks het overwicht van de Flyers in de openingsfase, was het Nijmegen dat de score opende. Een straf tegen TJ Caig tikte van de klok toen Huub Verdonschot de puck veroverde in het Nijmeegse verdedigingsvak. Zijn pass was tot op de millimeter perfect en Caig kon rechtstreeks vanuit de strafbank op het doel van Marcel Nijland af. De afronding van de aanvaller met de blonde lokken was perfect.


Matt Korthuis vocht verschillende harde duels uit aan de boarding.

Dit betekende tevens een kentering in de wedstrijd. Ineens was het Nijmegen dat de lakens uitdeelde op het ijs en was het Marcel Nijland die zijn kunde moest tonen. De doelman kreeg voor de derde wedstrijd op rij het vertrouwen van zijn coach. Een straf tegen Anton Butochnov bood Nijmegen een gouden kans. De puck kwam op de stick van TJ Caig, wiens verwoestende kanonskogel hard achter Marcel Nijland insloeg.

Wie dacht dat de Flyers hierdoor uit het veld geslagen zouden worden, moest niet met zijn ogen knipperen, want in een oogwenk lag de puck aan de andere kant in het net. Vanaf de face-off rolde een ware Flyers-wals richting het Nijmeegse doel en met vereende krachten werd de puck over de doellijn gebracht voor de 2-1. Bradley Smulders kreeg zijn derde treffer in deze play-offs op zijn naam.

Smulders speelde vroeg in de tweede periode ook een hoofdrol in de gelijkmaker voor de Friezen. De puck werd met TJ Caig op de strafbank door Flyers rondgespeeld, Brad Smulders vuurde het schot af, Tyler Palmiscno veranderde de puck van richting en Casper Swart was kansloos. Daarmee was de wedstrijd weer in evenwicht.


Don Nichols kreeg weer enorm veel ijstijd namens Heerenveen

Kevin Young maakte het verschil halverwege de wedstrijd. Nijmegen kreeg een powerplay door een straf tegen James Easter. De puck werd handig rondgespeeld in het aanvalsvak tot de nummer 55 van Nijmegen een vrije schotlijn had en doelman Marcel Nijland uit positie was. Het schot was accuraat en raak. Nijmegen weer op voorsprong, een stand die lange tijd op het scorebord bleef staan.

Flyers joeg de hele derde periode op de gelijkmaker, maar het patroon van de wedstrijd bleef zich voortzetten. Intussen concentreerde Nijmegen zich op de counter en kreeg afdoende kansen om de wedstrijd voortijdig te beslissen. Het dichtst bij de gelijkmaker was Heerenveen na elf minuten in de derde periode toen een knal van Jacco Landman op de lat uiteenspatte.


Heerenveenfans kunnen voor vrijdag moed putten uit de statistiek dat tot nu toe alle wedstrijden zijn gewonnen door de uitspelende ploeg.

Het was echter zijn broer Erik die de wedstrijd besliste. Flyers werd bij de jacht op de gelijkmaker gehinderd door de dubbele straf tegen Tyler Palmiscno vanwege een poging tot een spearing. Om de wedstrijd toch weer in vijf tegen vijf te laten spelen haalde De Bruyn zijn doelman van het ijs, maar dit leidde slechts tot een intikkertje van Landman.

Daarmee is Nijmegen nog Ă©Ă©n zege verwijderd van de landstitel, iets dat geen enkele ijshockeykenner in Nederland voor het seizoen had voorspeld. De serie gaat vrijdagavond verder in Nijmegen zelf, waar Heerenveen moed kan putten uit de statistiek dat tot nu toe in deze serie de uitploeg alle wedstrijden won.