28 november 200600:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen doet goede zaken

Nijmegen Emperors deed goede zaken dinsdagavond. De 2-4 zege in Geleen betekent een flinke stap richting de laatste vier in de bekercompetitie. Trappers won de uitwedstrijd in Den Haag, waardoor de ploeg zeker beslag legt op de eerste plaats in de bekercompetitie.

Ari Katavisto was net als in de wedstrijd vorige week in Heerenveen de grote man bij Nijmegen. De Fin trof drie keer doel in de wedstrijd en tilt daarmee zijn doelpuntentotaal van dit seizoen naar dertien, waarvan zeven treffers in de bekercompetitie. Alleen Doug Stienstra scoorde de afgelopen weken vaker.

Nijmegen kwam al vroeg in de wedstrijd achter toen Lambert Keulen het net achter de Nijmeegse doelman Tommi Niemela wist te vinden. Het was aanvoerder Bob Teunissen die met nog minder dan een minuut op de klok in de eerste periode de gelijkmaker scoorde op de powerplay. Met twee goals in amper drie minuten in de tweede periode zette Katavisto daarna de wedstrijd op zijn kop.

De tweede treffer, die uiteindelijk als de game winner in de boeken zou verdwijnen, werd ook op de powerplay gescoord. Enkele minuten voor het einde kwam Eaters via Brian McGarry nog terug tot op één treffer, maar de jacht op de gelijkmaker zou tevergeefs blijken. Casper Swart werd in de slotfase nog naar de kant gehaald, maar dit bood Katavisto louter de kans om zijn hattrick te completeren.

Door de winst passeert Nijmegen de directe tegenstander Geleen op de ranglijst. De Limburgers hebben één punt minder dan Nijmegen, maar nog wel een wedstrijd in de hand. Aangezien ook Amsterdam en Heerenveen nog goede papieren hebben, beide teams ontmoeten elkaar woensdag, blijft kwalifcatie voor de halve finales van de play-offs tot het slotweekeinde van de competitie spannend.

Dan zal ook Tilburg Trappers ontdekken tegen wie de ploeg het op mag nemen in de halve finale. Door de 3-6 winst in Den Haag verzekerde Trappers zich op eigen kracht van de eerste plaats op de ranglijst, al was ook de nederlaag van Geleen hiervoor afdoende geweest.

In een verder weinig boeiende ontmoeting bleef Trappers de tegenstander uit Den Haag met redelijk gemak de baas. Jeroen van de den Broek scoorde twee keer namens Tilburg. Den Haag kwam na de 0-1 van de jonge Tilburger nog terug via Natte, maar keek tegen het einde van de periode door treffers van Nazarov en Willemse al tegen een achterstand aan.

Trappers besliste de ontmoeting daarna in de tweede periode via De Wit en Stienstra. Den Haag won via treffers van Salomonson en Visschers wel de derde periode, Trappers kwam alleen via Van den Broek tot scoren, maar dit was onvoldoende om daadwerkelijk terug te komen in de wedstrijd.

Wat incidenten in de slotfase leverde nog een reeks aan straffen op, waaronder vijf game misconducts. Daarvan kwamen er drie op naam van Tilburg. De ploeg kan echter het laatste speelweekeinde rustig spelen in de wetenschap dat het team al vast op de eerste plek van de competitie staat.

Den Haag staat er minder goed voor. De ploeg staat op de laatste plaats van de ranglijst en kan zich in theorie misschien nog plaatsen voor de halve finales, maar met deze nederlaag is de kans hierop nog vooral theoretisch.