Eaters vs devils 100310

9 maart 201000:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen dwingt beslisser af

De serie tussen Nijmegen Devils en Geleen Eaters gaat naar een finale. Nijmegen behaalde woensdagavond een benauwde 3-4 zege in Glanerbrook, waardoor de stand in de best-of-five op 2-2 staat. Vrijdagavond valt de beslissing.

Het is een verdiende uitkomst voor een serie waarin twee ploegen spelen die enorm aan elkaar gewaagd zijn. Nijmegen ging de slotperiode in met een 2-4 voorsprong, incasseerde acht minuten voor tijd de aansluitingstreffer, maar overleefde de belegering van het doel van Christian Boucher in de slotminuten. Het was een totale ommekeer ten opzichte van de tweede periode, waarin juist Devils heerste.

Devils-coach Chris Eimers was na de wedstrijd vanzelfsprekend opgelucht dat het seizoen van zijn team nog niet voorbij is. ‘Het is een mooie overwinning, er zijn maar weinig ploegen die in Geleen kunnen winnen. We stonden met onze rug tegen de muur in deze serie, maar hebben nu een vijfde wedstrijd afgedwongen. Daar ben ik erg tevreden over. We hebben hard moeten werken om terug te komen in deze serie en die kans hebben we met beide handen aangegrepen. Vrijdag is een nieuwe dag.'

Geleen moest het stellen zonder de in de aanval zo belangrijke Mike Forgie, die tijdens de derde wedstrijd in serie geblesseerd was geraakt. Hij werd vervangen door verschillende jeugdspelers. Coach Mike Pellegrims wilde dat echter niet als excuus voor de nederlaag gebruiken. ‘Als ik aan het begin van het seizoen een weddenschap had afgesloten dat Eaters de halve finale van de play-offs zou halen tegen Nijmegen en het na vier wedstrijden gelijk stond, dan was ik nu miljonair. Het wordt nu ‘do or die'. Het gaat er nu om wie er conditioneel het beste voorstaat. We doen morgen een lichte training en dan volgen vrijdag drie keer twintig minuten waarin we kunnen zien wie er op vakantie moet.'

Eaters kwam na ruim een kwartier spelen op voorsprong na een voor beide teams nerveuze start. Het was al de derde powerplay voor Eaters en een pass door de crease van Dennis ten Bokkel leverde een open net op voor Jeffrey Mens. Het betekende het startsein van weer een bijzonder aantrekkelijke pot ijshockey.

Een straf tegen Glenn Bakx voor crosschecking zorgde ervoor dat Devils alsnog met een voorsprong de pauze in kon. Eerst was het Doug Orr die profiteerde van een goede pass van Travis Wight op een delayed penalty voor de gelijkmaker, vervolgens was het de opgeschaatste Dan McGoff die in de voortgezette powerplay voorbereidend werk van Orr op prima wijze afrondde.

Daarmee was ronde één van het schouwspel afgerond. Het tweede bedrijf zag eerst de gelijkmaker van Eaters na foutief uitverdedigen van Nijmegen. Brent Gauvreau hield het overzicht en wist precies op tijd Joey Wilson te bedienen voor de tweede Geleense treffer. Het restant van de periode was echter voor Nijmegen, dat met dominant ijshockey stevige druk zette op het doel van Sami Heinonen.

Sterspeler Phil Aucoin van Nijmegen greep de gelegenheid aan om zijn bijzondere vaardigheden tentoon te spreiden. Op de powerplay rondde hij eerst een pass van Doug Orr af met een uitgekiend schot in de bovenhoek om Nijmegen weer op voorsprong te brengen. Vijf minuten later gaf hij een masterclass stickhandling op de vierkante centimeter, waarmee hij defensie en doelman van Eaters op het verkeerde been zetten voor wat later de winnende goal in de wedstrijd betekende.

De openingsfase van de derde periode leek Devils alles onder controle te hebben, totdat Devils met twee man minder kwam te staan. Eerst werd Jason Baclig naar de strafbank gestuurd wegens interference en in de penaltykill schoot Travis Wight de puck buiten het ijs en kreeg dus delaying the game aan zijn broek. Met precies nog één seconde op de klok van de vijf tegen drie wist Joey Wilson van dichtbij zijn tweede van de wedstrijd te scoren.

Daarna leek het eenrichtingsverkeer richting het doel van Christan Boucher. Dit leverde vooral in de laatste anderhalve minuut van de reguliere speeltijd nog enkele hachelijke momenten voor de goal op, maar de Canadese doelman bleef uiteindelijk met kunst- en vliegwerk overeind voor de zege die komende vrijdag ongetwijfeld voor een passende finale gaat zorgen.

> Koop hier kaarten voor de vijfde en beslissende wedstrijd

Eaters vs devils 100310b