17 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen haalt Boris Ackers

Nijmegen Devils breidt de selectie uit met de 26-jarige Duitse doelman Boris Ackers. De nieuwkomer trainde al enige tijd mee bij Nijmegen. Het is nog onzeker over de goalie vanavond al in actie komt tegen Groningen.

Het is wachten op de afwikkeling van de formaliteiten. Devils was al enige tijd op zoek naar een extra doelman na het vertrek van Sjoerd Idzengha terug naar Heerenveen Flyers. Daardoor zat Nijmegen met alleen Casper Swart en de pas zeventienjarige William den Ridder in de selectie. Coach Frank Gentges heeft er publiekelijk geen geheim van gemaakt dat hij een nieuwe, eredivisiewaardige doelman zoekt.

Die denkt de club gevonden te hebben in Boris Ackers, die enkele seizoenen ervaring heeft in de hoogste Duitse ijshockeyliga, DEL. Voornamelijk als back-up. Ackers is afkomstig uit Krefeld en het was ook hier dat hij zijn debuut in de DEL maakte. Als jonge doelman speelde hij in het seizoen 1999/2000 twee wedstrijden voor de hoofdmacht van de Penguine.

De afgelopen jaren stond hij in de DEL onder contract bij onder meer Moskitos Essen en de laatste drie jaar bij Frankfurt Lions. Hier fungeerde hij als tweede doelman of werd hij uitgeleend aan partnerclubs in de tweede bundesliga of de oberliga. Zo speelde hij voor Ratingen, Bremerhaven, Dresden, Schwenningen, Landsberg en Freiburg.

Vorig jaar speelde hij drie wedstrijden in de DEL voor Frankfurt, maar kwam hij ook zestien wedstrijden uit voor Weisswasser in de Tweede Bundesliga. Zijn profiel is grotendeels vergelijkbaar met dat van Jan MĂĽnster die bij Amsterdam als doelman fungeert. Ackers is bijna 1,90 groot en weegt 93 kilo.

Het is de vraag of met het aantrekken van Ackers de goalie-sores bij Nijmegen Devils voorbij zijn. Volgens dagblad De Gelderlander praat Casper Swart met Hijs Den Haag over een overstap naar die club. Vanwege de blessuregevoeligheid van Tim Knudsen is de Haagse eredivisionist op zoek naar een extra doelman.