1 december 200600:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen in halve finales

Nijmegen Emperors stelde vrijdagavond in eigen huis plaatsing voor de halve finales van de beker veilig. De ploeg van Hakan Nygren knokte in het Triavium terug met zes goals op rij om een 1-4 achterstand om te buigen in een 7-4 zege tegen Heerenveen. Bob Teunissen had drie goals en een assist.

Door de zege kan Nijmegen op de ranglijst niet meer worden ingehaald door Den Haag en Heerenveen, waardoor dus automatisch kwalificatie voor de halve finales een feit is. Makkelijk was het allemaal niet voor Nijmegen, dat een groot deel van de wedstrijd achter de feiten aan liep.

Net als een week eerder tegen Tilburg liet Nijmegen twee zeer matige periodes ijshockey met veel individuele fouten volgen door een goede derde periode. Vorige week leverde dat net de gelijkmaker niet op, nu was het genoeg voor de volle mep aan punten.

Heerenveen startte verrassend met Sjoerd Idzenga in het net. Die moest als eerste de puck uit het net halen op een matig schot van Mikael Sjostrom shorthanded. Het bracht Nijmegen aan de leiding, maar het was tevens zo'n beetje de enige noemenswaardige aanval van Emperors tijdens de eerste periode.

Flyers werkte hard, kende in Andrey Levitin en Marco Postma twee uitblinkers en liep volkomen terecht uit naar een ruime voorsprong. Nog in de eerste periode verzorgde Garrett Winder de gelijkmaker, waarna het de beurt was aan jongeling Zahir Hup om een rebound op een schot van Kevin Bruijsten binnen te schieten. De eerste treffer voor de jeugdige aanvaller, die de puck zelf uit het net haalde als souvenir.

Ook in de tweede periode hield Flyers de tegenstander goed onder druk. Brian Ballman en Marco Postma zorgden ervoor dat dit overwicht ook in doelpunten werd omgezet. Heerenveen leek daarmee op een redelijk makkelijke overwinning af te stevenen.

Een reeks straffen in het tweede deel van de wedstrijd bracht daar verandering in. Achter elkaar werden Idzinga, debutant Joshua Harding, Garrett Winder en Andrey Levitin naar de strafbank gestuurd. Hierdoor kwam Nijmegen lange tijd met vijf tegen drie te staan. Eerst was het Erik Tummers die het net wist te vinden, daarna Andreas Lof met een prima schot.

De laatste twintig minuten was het beeld van de wedstrijd totaal omgedraaid. Ineens was het Nijmegen dat druk uitoefende, kansen kreeg en tot scoren kwam. Flyers kreeg hier en daar ook nog goede mogelijkheden, maar het was toch vooral Emperors dat de klok sloeg en dan specifiek Bob Teunissen.

De captain van Nijmegen scoorde met een deflectie op een schot van Nick Verbruggen dertien minuten voor tijd de gelijkmaker, een goed uitgevoerde counter samen met John Versteeg gaf hem de kans om Nijmegen op voorsprong te schieten en in de slotseconden stuurde hij Don Nichols het bos in om de puck in het lege net te schuiven. Tussendoor scoorde Anders Dahlin nog met een verwoestend schot, waardoor de punten toch in Nijmegen bleven.

Voor Heerenveen is de kans op kwalificatie voor de halve finales door de nederlaag iets kleiner geworden. De ploeg van Brian de Bruyn moet in ieder geval de laatste twee wedstrijden winnen om een kans te maken. Morgenavond treft Flyers in eigen huis op Tilburg Trappers, terwijl woensdag de thuiswedstrijd tegen Geleen op het programma staat.