17 februari 200600:00

Nijmegen neemt afstand

Nijmegen Emperors klopte in eigen huis Eaters Geleen na penaltyshots. Omdat tegelijk Tilburg Trappers in eigen huis een nederlaag leed tegen Heerenveen staat Nijmegen weer op voordeel in de strijd om de play-offs. Amsterdam klopte Den Haag.

Het was een bijzondere wedstrijd in het spaarzaam bezette Triavium in Nijmegen. In de middaguren bereikte het bestuur van de Emperors overeenstemming met doelman Casper Swart, die prompt weer in het doel stond. Daar kreeg hij aan het einde van de wedstrijd de kans zich tot held te kronen. Dit deed hij door zes van de zeven penaltyshots van Geleen te stoppen. Aan de andere kant scoorden Kevin Young en uiteindelijk TJ Caig, waardoor Nijmegen een belangrijk bonuspunt in de wacht sleepte.

De wedstrijd zelf was niet van bijzonder niveau. Beide teams kregen dankzij het zero-tolerance beleid een overdaad aan powerplay, inclusief verschillende minuten met vijf tegen drie. Het was Erik Landman die Nijmegen vanuit een rebound op voorsprong bracht na een hard schot van TJ Caig. Deze nam vervolgens in de tweede en derde periode de beide andere Nijmeegse treffers voor zijn rekening en dus later de game-winning goal. De aanvaller met de blonde krullen blijft van onschatbare waarde voor Emperors.

TJ Caig scoort het winnende penaltyshot tegen Geleen.

Eaters sloeg echter tot drie keer toe terug. Nieuwkomer Derek Campbell scoorde twee keer voor de Limburgers, waaronder de gelijkmaker vier minuten voor tijd. De andere treffer van Geleen kwam op naam van international Chad Euverman. Aangezien in de overtime niet gescoord werd, moesten de penaltyshots de beslissing brengen.

Tilburg Trappers begon aan de speeldag met minder verliespunten dan Nijmegen, maar verspeelde dat voordeel met een 3-4 nederlaag tegen Heerenveen. De Tilburgers kwamen voor tweeduizend toeschouwers in de eerste periode op voorsprong via Casey Vanschagen. Vroeg in de tweede doorgang was het Dennis ten Bokkel die zelfs de 2-0 op het scorebord bracht, waardoor het leek alsof er geen vuiltje aan de lucht was voor Trappers.

Niet al te veel later was het Andriy Butochnov die Flyers op de powerplay terugbracht in de wedstrijd. Brad Smulders tekende voor de gelijkmaker en wederom met een man meer op het ijs zette Anton Butuchnov de wedstrijd op zijn kop met de derde goal in zes minuten.

Andriy Butuchnov scoorde zeven minuten voor tijd zijn tweede powerplaygoal van de avond, waarna Casey Vanschagen Tilburg nog tot op Ă©Ă©n goal was. De resterende speeltijd was echter onvoldoende voor Tilburg om nog een gelijkmaker af te dwingen. Trappers speelt zondag in Geleen, terwijl Nijmegen zondag op bezoek moet in Amsterdam.

Die Amsterdammers moesten afreizen naar Den Haag, waar ze met een redelijk eenvoudige 2-6 zege weer op de bus naar de hoofdstad konden stappen. Amsterdam verstevigd daarmee zijn koppositie in de Eredivisie weer verder.