27 oktober 200500:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen ontslaat Jacobs

Nijmegen Emperors heeft met onmiddellijke ingang coach Alexander Jacobs op non-actief gezet. Aanleiding is de game misconduct die Jacobs afgelopen zondagavond opliep in Geleen wegens aanmerkingen op de scheidsrechter.

Dat heeft het bestuur van Nijmegen bekendgemaakt. Jacobs was niet blij met het optreden van het arbitraire trio in de wedstrijd tussen Nijmegen en Geleen. Na afloop van de wedstrijd liep Jacobs het ijs op om zijn kritiek te uiten, wat hem op een game misconduct kwam te staan en uiteindelijk dus zijn ontslag als coach.

Jacobs vormde bij Nijmegen een coaching-duo met Larry Sacharuk. Het bestuur van Nijmegen gaat op zoek naar een vervanger voor de ontslagen coach. Nijmegen speelt vrijdagavond zijn eerste thuiswedstrijd zonder Jacobs tegen het Belgische Turnhout.

Alexander Jacobs was Ă©Ă©n van de drijvende krachten achter de herstart van Nijmegen onder de naam Emperors in de hoogste divisie in Nederland. De geboren Nijmegenaar had al naam gemaakt in de Nederlandse ijshockeywereld als junioren-bondscoach en jeugdcoach bij Nijmegen. Vorig seizoen was zijn debuut als hoogste technische man in de Eredivisie.

Jacobs was daarbij mede verantwoordelijk voor de samenstelling van een jonge, talentvolle groep ijshockeyers. Met deze piepjonge groep bereikte Jacobs vorig jaar de bekerfinale en werden de play-offs op het nippertje gemist. Dit seizoen begon Nijmegen met een vernieuwde spelersgroep wisselvallig aan het seizoen. Het ontslag van Jacobs komt echter als een donderslag bij heldere hemel.

De coach zelf snapt weinig van de stap van het bestuur, zegt hij in De Gelderlander. 'Het ging alleen om de wedstrijd zondag, niet om de resultaten. Ik ben alleen maar opgekomen voor mijn spelers. Ik liet zien dat ik achter ze sta. Dat is volgens mij de taak van een coach. Dit ontslag is onbegrijpelijk, ook gezien wat ik de afgelopen anderhalf jaar voor de club gedaan heb', zegt hij.