Bekerfinale 2019 groepsfoto nijmegen

3 februari 201920:15

Nijmegen pakt beker na tumulteuze slotfase

Nijmegen Devils heeft na tien jaar weer de nationale beker gewonnen. In overtime scoorde Jeffrey Melissant de winnende goal nadat Nijmegen vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd op gelijke hoogte kwam.

Cairox Hijs Hokij Den Haag - Ahoud Devils Nijmegen

Tien jaar geleden won Nijmegen de beker in een spektakelstuk tegen Tilburg Trappers. Deze overwinning was net zo spectaculair. Met nog anderhalve minuut te spelen kreeg Nick de Jong bij een 3-2 achterstand een terechte straf. Daarmee leek een slotoffensief van Nijmegen uit te blijven. Den Haag ging echter in de fout en kreeg zelf ook een straf wegens too many men. Met nog tien seconden te spelen viel dan toch nog de gelijkmaker. De prima spelende Joey Oosterveld werkte de puck verkeerd weg in de voeten van RJ Reed. De Nijmeegse topscorer nam gretig gebruik van deze kans en schoot de puck hard in het doel: 3-3.

In de verlenging was er nog vijftien seconden over van de straf voor Nick de Jong en nog anderhalve minuut voor de Haagse straf. Nijmegen won de face-off en liet professioneel de eerste vijftien seconden weglopen. Vlak voor het verstrijken van de powerplay sloeg Devils toe. Uitgerekend oud-Hijs-speler Jeffrey Melissant schoot de winnende treffer in et doel.

Titelverdediger Den Haag kwam in de eigen Uithof het beste uit de startblokken. De ploeg van coach Chris Eimers was oppermachtig in de eerste tien, vijftien minuten. Goalie Deniz Mollen moest veelvuldig in actie komen en hield zijn ploeg in de wedstrijd. Opmerkelijk genoeg kreeg Nijmegen in de zesde minuut misschien wel de beste kans. Hijs-goalie Tomislav Hrelja schatte buiten de crease een puck die terugkwam van de boarding volledig verkeerd in. De puck kwam terecht bij Jeffrey Melissant, maar die kreeg de puck niet langs Hrelja die zich met spoed terugschaatste naar zijn doel.

Na acht minuten spelen opende Den Haag de score. Tijdens de tweede Haagse powerplay van de middag bediende Jurryt Smid met een prachtige pass de inkomende Mike Verschuren: 1-0. In de zeventiende minuut verdubbelde Joey Oosterveld de voorsprong voor Den Haag. Raymond van der Schuit gaf al vallend een uitstekende pass op Oosterveld die alle ruimte had voor de neus van goalie Mollen.

Aan het begin van de tweede periode had Nijmegen nog een anderhalve minuut powerplay na een straf tegen Oliver Pataky in de slotminuut van de eerste periode. Nijmegen profiteered nadat Nick de Jong van afstand de puck achter Hrelja schoot. De aansluitingstreffer van de Jong gaf Nijmegen wat meer vertrouwen. Toch waren in de daaropvolgende minuten de grootste kansen voor Den Haag. Met een aantal mooie combinaties kregen onder andere Jasper Kick en Oliver Pataky goede kansen. Deniz Mollen bleef echter de plaaggeest voor de thuisploeg.

Vier minuten voor het einde van de tweede periode kwam Nijmegen langszij. Levi Houkes, captain van Devils, verraste Hrelja met een verdekt schot.

In de derde periode was het weer Den Haag dat de dienst uitmaakte. Al na twee minuten kreeg Den Haag de beloning. Alan van Bentem schoot zijn ploeg op een 3-2 voorsprong door de puck tussen de benen van Mollen te plaatsen. Vijf minuten voor tijd was Raymond van der Schuit dichtbij de beslissing. Stace van Bentem gaf een mooie pass op van der Schuit. De aanvaller kreeg de puck net niet onder controle en kreeg daarna nog een hooking van RJ Reed. In de daaropvolgende powerplay was de grootste kans voor Mike Verschuren. Die ging op volle snelheid het aanvalsvak in en zijn schot ging via Mollen net langs de verkeerde kant van de paal.

Daarna ging het dus alsnog mis voor Den Haag in de bizarre slotfase waardoor prolongatie van de beker in rook opging.

Foto's: IJshockeyfoto.nl