26 november 200600:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen pakt het voordeel

Nijmegen Emperors had genoeg aan een late gelijkmaker en een overwinning op penaltyshots om Amsterdam te kloppen. Hierdoor opent Nijmegen een klein gaatje met de achtervolgers in de strijd om een plek in de halve finales van de beker.

Amsterdam pakt nog een puntje mee in de wedstrijd en blijft daardoor Den Haag en Heerenveen voor op de ranglijst. De bekercompetitie gaat daarmee een bijzonder spannende slotfase in, want behalve het al geplaatste Tilburg moeten alle andere clubs nog fors aan de bak om kwalificatie zeker te stellen.

Bij Nijmegen speelden twee spelers die geregeld onder vuur liggen een hoofdrol op zondagavond. De Finse aanvaller Ari Katavisto scoorde zowel de gelijkmaker in de slotfase als het beslissende penaltyshot. Doelman Tommi Niemela klopte in de serie penaltyshots zijn Canadese vakgenoot Joe Pelletier.

Erik Tummers behoort in Nijmegen niet tot de meest scorende spelers. Hij schoot alleen in de Challenge Cup twee keer raak. In de ontmoeting met Amsterdam had hij slechts drie minuten nodig om op aangeven van Mikael Sjostrom en Ari Katavisto de openingstreffer te scoren.

Lang leek het erop alsof het de enige treffer van de eerste periode zal blijven, vooral omdat Amsterdam halverwege de periode werd getroffen door een game misconduct tegen sterspeler Paul Vincent. Deze was betrokken bij een incident met Nick de Jong en Alexander Schaafsma, waarbij scheidsrechter Van Baast 47 strafminuten uitdeelde.

Toch kwam Amsterdam nog langszij. Het was uitgerekend oud-Nijmegenaar Eric Hoogvliets die drie minuten voor het einde van de periode de gelijkmaker achter Niemela prikte. Het was verrassend genoeg Huub Verdonschot die Emperors halverwege de wedstrijd weer op voorsprong bracht. De kleine aanvaller kreeg de afgelopen weken niet veel ijstijd, maar stond nu op het juiste moment op de juiste plaats.

De periode ging echter naar Amsterdam. Drie minuten voor het fluitsignaal van referee Van Baast schoot Anders Bertilsson de gelijkmaker binnen met zijn achtste treffer in vijftien wedstrijden voor Amstel Tijgers. Amper een minuut later lag de puck alweer achter Niemela. De twee Nederlands-Canadese aanwinsten van Amsterdam van de afgelopen weken, Jamie Schaafsma en Matt Korthuis, spanden hierbij samen.

Het leek erop alsof Amsterdam de wedstrijd nu zou veiligstellen. Zeker toen Amsterdam twaalf minuten voor tijd anderhalve minuut met twee man meer op het ijs overleefde. Een straf tegen topscorer Bohuslav Subr wegens hooking werd Amsterdam echter fataal. Vijftien seconden slechts had Katavisto nodig om op aangeven van Versteeg en Jensen te scoren.

De verlenging bracht geen beslissing, waardoor penaltyshots uitkomst moesten brengen. Deze werden door Nijmegen met meer succes genomen, waardoor het bonuspunt mee kon terug naar de Keizerstad.