28 januari 200800:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen schrapt imports

Nijmegen Devils zet zijn buitenlanders op het vliegtuig. De maatregel is bedoeld als kostenbesparing, maar ook als signaal naar het Nederlandse ijshockey. Devils heeft dit seizoen nog vier wedstrijden te spelen.

Vanmiddag is aan zeven imports te kennen gegeven dat zij niet langer in dienst zijn bij Nijmegen Devils. Vervolgens is voorafgaande aan de training ook aan de Nederlandse spelers tekst en uitleg gegeven. Nederlands-Canadees Nick Verbruggen is de enige buiten de landsgrenzen geboren speler die wel bij de selectie blijft.

Onder de slachtoffers van de grote schoonmaak valt ook speler-coach Rob Meanchoff. Hij was bezig aan zijn eerste seizoen aan de leiding bij Nijmegen en verruilde tijdens het seizoen zijn schaatsen steeds vaker voor een plek in de bank. Wie hem gaat vervangen in de bank is vooralsnog niet duidelijk. Het bestuur van de Devils verwacht hier later deze week uitsluitsel over te kunnen geven.

'Nijmegen maakt geen kans meer op de play-offs. Dat betekent dat de tijd is aangebroken om naar volgend seizoen te kijken. De maatregel heeft als voordeel dat de Nijmeegse jongens veel meer ijstijd krijgen en zich beter kunnen ontwikkelen. Daarnaast besparen we als club een flink bedrag dat we volgend seizoen kunnen inzetten. Ook willen we de andere clubs duidelijk maken dat ijshockey volgens het huidige model met heel veel buitenlanders eigenlijk onhoudbaar is', zegt voorzitter Ronald Diehle van de Nijmeegse club op de officiële website van de Devils.

Nijmegen maakt onder de naam Devils een comeback op het hoogste niveau, nadat de pogingen van de organisatie rond de Emperors afgelopen zomer om een team in de eredivisie te brengen mislukten. De nieuwe club besliste pas laat om daadwerkelijk in de eredivisie uit te komen. Het seizoen werd begonnen met alleen de Canadezen Rob Meanchoff en Josh Tataryn en de Duitsers Benjamin Finkenrath en Benny Musga. Ook de Canadees Scott Goheen maakte kortstondig deel uit van de selectie.

Later werden nog enkele spelers aangetrokken, waaronder de Italiaanse Amerikaan Joey Grasso, die vorige week al op het vliegtuig naar huis werd gezet. De spelers slaagden er echter niet in om Nijmegen in de richting van de play-offs te duwen. Ondanks enkele goede overwinningen op hoger geplaatste clubs, ontbreekt het Nijmegen aan scorend vermogen om daadwerkelijk potten te breken in de competitie. Alleen Josh Tataryn scoorde dit seizoen meer dan vijf doelpunten. Hij eindigt het seizoen nu met negentien goals op zijn naam.