1 maart 200900:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen slaat thuis terug

Nijmegen Devils heeft in eigen huis de stand in de serie tegen Tilburg gelijkgetrokken. In wat rustig als een levendige ontmoeting mag worden beschreven sloeg Nijmegen vijf keer toe op de powerplay en pakte daarmee een 5-2 overwinning. Jason Baclig en Phil Aucoin namen ieder een goal en een assist voor hun rekening.

Het was een wedstrijd waarin veel gebeurde en het scheidsrechtersduo Van Baast/De Wilde bijna honderd strafminuten uitdeelde. Daarvan gingen er 76 naar Tilburg, een hoeveelheid die bijzonder hoog uitviel, vooral doordat Peter van Biezen tegen dertig minuten straf opliep en twee andere spelers voor tien minuten naar de kant moesten. Dit leidde vanzelfsprekend tot heel verschillende analyses van de coaches.

Larry Suarez van Tilburg: ‘Wij hebben vijf op vijf de betere ploeg. Vandaag hebben we amper de kans gehad om dat te laten zien. Ik wil niet zeggen dat we verloren hebben door de scheidsrechters, maar ze floten veel te vaak. In iedere goede liga ter wereld mag in de play-offs meer dan in het reguliere seizoen en dat principe werd hier niet toegepas.'

Zijn collega Gentges deelde die mening niet. ‘Scheidsrechters moeten gewoon volgens de regels fluiten en die regels veranderen niet met de fase van het seizoen. Het duo vandaag heeft dat prima gedaan. Ik deel ook de mening niet dat Tilburg vijf op vijf de betere ploeg heeft. Misschien heeft Tilburg de betere spelers, maar wij hebben het betere team. Trappers heeft buiten Tilburg nog niet van ons gewonnen dit jaar.'

Het lijkt er inderdaad op alsof de thuisspelende ploeg in onderlinge ontmoetingen tussen Nijmegen en Tilburg inderdaad een nogal groot voordeel heeft. Waar het vrijdag Tilburg was dat als een bliksem uit de startblokken schoot, was dat zondagmiddag Nijmegen. Voor veertienhonderd toeschouwers leidde dat echter niet tot vroeg succes. Dat kwam toen eerst Don Nichols naar de strafbank werd gestuurd en anderhalve minuut later Tony Bergin.

Waar Nijmegen vrijdag anderhalve minuut vijf tegen drie verprutste werd de Tilburgse defensie nu binnen vijftien seconden doorklieft voor de treffer van TJ Sakaluk. Zeven minuten later was het weer raak. Marco Postma schoot vanuit het neutrale vak op de delayed penalty zo hard hij kon op het Tilburgse doel en de Friese aanvaller zal tot zijn eigen verbazing hebben gemerkt dat de puck via de stick van Billy Thompson pardoes in het dak van het doel belandde.

Trappers kon niet profiteren van een vijf tegen drie, zodat Nijmegen met een relatief comfortabele voorsprong kon gaan rusten. Ook in de tweede periode bleef die stand lange tijd op het scorebord staan. Uiteindelijk was het zes minuten voor de pauze Doug Stienstra die zijn tweede goal van de serie scoorde. De international maakte ook vandaag een meer dan uitstekende indruk.

Daarna sloeg echter de vlam in de pan. Peter van Biezen en Jeff Smith hebben het dit seizoen al vaker met elkaar aan de stok gehad en dat gebeurt kort na de aansluitingstreffer weer. Daarbij gaat Van Biezen dusdanig door het lint dat hij naar de kleedkamer wordt gestuurd, wat wederom tot veel commotie leidt. Dat gedonder slaat voor korte tijd over op de tribune, met als gevolg dat direct de periodepauze wordt afgefloten.

De laatste paar minuten van de tweede en de complete derde periode worden daarna achter elkaar gespeeld. Hierin stelt Nijmegen uiteindelijk de zege veilig. Het restant van de middenperiode leidt nog tot goals van Jason Baclig en Stanislav Nazarov, maar via powerplaygoals van Jeff Smith en Phil Aucoin trekt Devils de ontmoeting definitief naar zich toe.

Woensdag gaat de serie verder in Tilburg. Kaarten zijn al te koop via de ticketshop van IJshockey.com.