30 januari 201000:00

Door Remco

Nijmegen snel klaar met HYS

Nijmegen Devils won simpel met 4-0 in eigen huis van HYS Den Haag. Alle Nijmeegse doelpunten vielen in de eerste periode. Nick Deschenes en Brad Smulders scoorden beiden tweemaal voor de koploper.

Het optreden van de Haagse ploeg in het redelijk gevulde Triavium deed vaak denken aan de bekerfinale. De Hagenaars speelden zonder zelfvertrouwen en zelfs goalie Tim Knudsen deelde in de malaise. De anders zo betrouwbare goalie speelde een dramatische eerste periode en mocht na de pauze plaatsnemen in de spelersbank.

Toch kon de wedstrijd zomaar anders zijn gelopen als Marcel Bruinsma scherper aan de wedstrijd begonnen was. Bruinsma mocht al na een paar seconden alleen afgaan op Christian Boucher maar wist niet te scoren. Een paar tellen later lag de puck aan de andere kant achter Tim Knudsen. Nick Deschenes verlengde slim een schuiver van Jeff Smith.

Halverwege de periode verdubbelde Nijmegen de voorsprong tijdens de eerste powerplay van de wedstrijd. Doug Orr behield het overzicht en zag dat Brad Smulders geheel ongehinder naar de tweede paal mocht schaatsen. Smulders schoot de puck niet overtuigend in, maar toch eindigde de puck in het Haagse doel. Vier minuten later was het weer raak. Een schot van Dan McGoff werd gekraakt door de Haagse verdediging, maar de puck kwam terecht voor de stick van Deschenes. De 31-jarige Canadees twijfelde geen moment en schoof de puck door de benen van Knudsen.

Drie minuten voor de pauze kwam Nijmegen shorthanded op 4-0. Een lange pass van achteruit dwong Tim Knudsen om uit zijn doel te komen. De snelle Jason Baclig zette Knudsen onder druk waardoor de goalie de puck pardoes op de stick van Brad Smulders schoot. Smulders had geen enkel probleem om Knudsen, die een aantal meters voor zijn doel was beland, te passeren.

Daarmee was de wedstrijd zo goed als beslist. Jonathan Jobin mocht Tim Knudsen vervangen in de tweede periode en hield verder de nul. Den Haag kreeg wederom snel een kans. Boucher was ditmaal al geklopt maar Phil Aucoin redde zijn goalie door de puck uit het doelgebied te werken. De Amerikaan speelde vanavond een formidabele wedstrijd. Tijdens de Haagse powerplays wist Aucoin lang puckbezit te houden waardoor Den Haag geen enkele dreiging vormde. Op een aantal momenten moesten er vier Hagenaars aan te pas komen om Aucoin in bedwang te houden. Den Haag kreeg aan het einde van de tweede periode vier powerplays achter elkaar maar overtuigde nimmer.

De derde periode had net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. De wedstrijd bloedde langzaam dood, pas in de laatste secondes stond het publiek nog een keer op de banken. Matt Korthuis en Jeff Smith deelden een aantal tikken uit aan elkaar.

Nijmegen versterkte door de zege de koppositie en zag afgelopen woensdag de naaste achtervolger Tilburg onderuit gaan in Eindhoven. Nijmegen staat nu negen punten voor op Geleen en tien op Tilburg. Bovendien heeft Geleen al twee wedstrijden meer gespeeld en ook Tilburg kwam eenmaal vaker in actie dan Devils. Komende zondag mag Nijmegen op bezoek in Stappegoor.

Den Haag mag morgen revanche nemen voor de zwakke prestatie in Nijmegen. De ploeg van coach Gary Prior krijgt Eindhoven Kemphanen op bezoek. Bij Den Haag zal halsreikend uitgekeken worden naar de rentree van sterspeler Alexander Selivanov. Ook de mogelijkheid voor het inruilen van een speler zal een reeele optie blijven. Na vanavond lijken de kandidaten voor een enkeltje huiswaarts weer in aantal gegroeid te zijn.