25 maart 200600:00

Nijmegen wint achtste titel

Het is misschien wel de verrassendste kampioen in de geschiedenis van het Nederlandse ijshockey. Nijmegen Emperors veroverde zaterdagavond de achtste titel in de geschiedenis van de Keizerstad met een relatief eenvoudige 2-5 zege op Heerenveen. TJ Caig had vijf assists in de wedstrijd, terwijl Steven Johns en Jake Brenk ieder twee goals op hun naam brachten.

Thialf was bomvol en klaar voor de landstitel na de zege vrijdagavond in Nijmegen. Het patroon van de serie werd echter ook in de beslissende vijfde wedstrijd voortgezet, voor het eerst in de historie werden in de finaleserie om het landskampioenschap alle wedstrijden gewonnen door de uitploeg. Het door Heerenveen in de competitie veroverde thuisvoordeel bleek in de praktijk een nadeel voor de ploeg van Brian de Bruyn.

Captain Bob Teunissen toont trots de kampioensbeker aan de meegereisde Nijmeegse aanhang.

Flyers heerste in de openingsfase, had nog een paar sterke momenten na het begin van de derde periode, maar de wedstrijd werd verder grotendeels gecontroleerd door Nijmegen. Emperors greep na ruim zes minuten spelen een voorsprong, die het team van Larry Sacharuk de rest van de wedstrijd niet meer uit handen gaf.

ÂCasper was een belangrijk verschil tussen ons en HeerenveenÂ, zei Sacharuk na afloop. ÂMaar laten we ook TJ Caig niet vergeten. Die speelde vandaag weer een fantastische wedstrijd, zoals eigenlijk iedereen bij Nijmegen goed speelde. Vooral in de derde periode hebben we tactisch heel sterk gespeeld, zodat Heerenveen niet meer terug kon komen in de wedstrijd.Â

Doelman Marcel Nijland werd na 34 minuten gewisseld voor Ruud van der Holst. De doelman kreeg daarmee een deel van de zwarte Piet voor de nederlaag toegespeeld.

Tegen die tijd stond bij Heerenveen Marcel Nijland niet meer op doel. De ervaren Groninger zag er bij verschillende tegengoals niet goed uit en werd na 34 minuten vervangen door Ruud van der Holst, die de wedstrijd efficiënt uitkeepte en alleen in de slotfase nog een treffer toe moest staan.

De sterkste momenten van Heerenveen zaten in de openingsfase. De ploeg begon sterk, schiep zich kansen, maar het patroon van de serie herhaalde zich. De afronding was niet goed genoeg. Soms zat het ijzerwerk in de weg, meestal doelman Swart of een in het schot duikende Nijmeegse verdediger. Nijmegen was zaterdagavond en eigenlijk de hele serie de scherpere ploeg voor het doel.

Casper Swart verrichtte zaterdagavond weer een reeks belangrijke reddingen voor Nijmegen. Hij speelde een vitale rol in het Nijmeegse succes.

Scheidsrechter Van Baast stuurde na bijna zes minuten spelen Petr Kratky naar de strafbank. Nijmegen speelde de puck snel rond totdat Steven Johns voldoende ruimte had voor een schot, dat in de bovenhoek achter Marcel Nijland sloeg. De assist van Caig betekende zijn honderdste punt dit seizoen. Diezelfde doelman gaf tien minuten later op een schot van Kevin Young een dikke rebound weg, die door Jake Brenk keurig in het net werd geprikt.

Matt Korthuis bracht weer hoop in de Friese harten door vroeg in de tweede periode van dichtbij raak te schieten op de powerplay. Flyers probeerde in deze fase Nijmegen onder druk te zetten in de jacht op de gelijkmaker, maar tot Ă©cht grote kansen leidde dit niet. De Nijmeegse defensie stond goed en Flyers miste de creativiteit om ruimte te scheppen.

TJ Caig had vijf assists in de wedstrijd. Hij is de topscorer van Nederland met 104 punten. Hij scoorde 57 goals, precies zijn rugnummer.

Anders dan vrijdagavond leek het nu Heerenveen dat stijf stond van de zenuwen en Nijmegen dat geloofde in de eigen kansen. Een nieuwe powerplay zorgde ervoor dat Emperors de marge weer op twee bracht. Kevin Young kreeg opschaatsend vanaf de blauwe lijn verbluffend veel ruimte om uit te halen, waardoor de 1-3 op het scorebord verscheen.

Flyers kwam nog Ă©Ă©n keer terug in de wedstrijd. Stewart Sacharuk liep tegen een wat onnozele straf op en Anton Butochnov werd vrijgespeeld voor de treffer. Een interference call tegen Kristian Simo ruim een minuut later werd Heerenveen even later definitief fataal. Steven Johns vuurde het schot af dat hem zijn tweede van de avond bracht. Daarmee produceerde de verdediger Ă©Ă©nderde van zijn doelpuntentotaal dit seizoen in de beslissende wedstrijd om het landskampioenschap. Sommige spelers weten schijnbaar wanneer ze moeten pieken.

Het kampioenschap zorgde voor een enorme vreugde-uitbarsting in het Nijmegen-vak.

Het werd nog even spannend in de openingsfase van de derde periode met een powerplay voor Heerenveen. Maar Nijmegen richtte zich goed op het ontregelen van het Friese aanvalsspel en de minuten begonnen weg te tikken. Het was uiteindelijk Jake Brenk die met Ă©Ă©n van zijn bekende rushes de wedstrijd vlak voor tijd definitief op slot gooide.

Voor Nijmegen de achtste landstitel in de geschiedenis. Alleen Tilburg Trappers won meer kampioenschappen. ÂIk zei na de eerste wedstrijd in de play-offs, die we verloren van Amsterdam, al; als we Amstel Tijgers uitschakelen winnen we de titel. Dat zei ik niet omdat ik een grote bek heb of om op te scheppen, maar daar moet je in geloven als je succesvol wil zijn. Het is fantastisch dat deze selectie dat heeft waargemaaktÂ, aldus succescoach Larry Sacharuk.