Beker09 kampioensfoto

21 januari 200900:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen wint beker in thriller

Nijmegen Devils heeft beslag gelegd op de eerste hoofdprijs van het ijshockeyseizoen. In een bijzonder spannende wedstrijd was het Mike McCarthy die in de overtime de winnende goal binnenschoot over de linkerschouder van Billy Thompson.

Het was een wervelende reclamespot voor het Nederlandse ijshockey. Een wedstrijd in een hoog tempo, met goede combinaties en een spektaculair scoreverloop. Tot drie keer toe kwam Nijmegen Devils terug uit een achterstand en uiteindelijk leidde dit tot de winnende goal. Marco Postma had twee goals en een assist, terwijl Peter van Biezen tot een goal en een assist kwam.

Coach Frank Gentges van Nijmegen was vanzelfsprekend door het dolle heen. ‘Een geweldige wedstrijd. We komen van enorm ver, hadden een team dat we maar net genoeg konden oplappen en dan zo'n wedstrijd. Ik ben enorm trots op de mentaliteit van mijn jongens. Marco Postma was wat mij betreft de beste man van de wedstrijd. Ik denk al aan de rest van het seizoen, maar de jongens zullen vanavond wel een stevig feest bouwen. Het was goed voor het team dat we iedereen in de bank hadden of ze nu inzetbaar waren of niet.'

Volgens zijn opponent Larry Suarez, die Alex Andjelic als assistent in de bank had, was de overwinning van Nijmegen verdiend. ‘Ze komen steeds goed terug en profiteren aan het eind van een forse individuele blunder aan onze kant. Dat kost je dan de wedstrijd, hoewel we het bij een voorsprong van 3-1 eigenlijk gewoon af hadden moeten maken. Het is echter maar één wedstrijd en dan kunnen die dingen gebeuren. We kunnen ons oog nu richten op de rest van de wedstrijd.

Het stadion in Eindhoven was tjokvol en sfeervol. De perfecte ambiance voor een prachtig duel. En de 2500 toeschouwers en het publiek van de live-stream kregen een uitstekend gerecht opgediend. Trappers had het beste van een wat onwennige openingsfase en kwam op voorsprong door een afstandschot van Tony Bergin. De captain van Tilburg speelde de wedstrijd overigens niet uit.

Lang mocht Tilburg niet genieten van de voorsprong. Nijmegen kreeg de powerplay en Marco Postma schoot de rebound vakkundig binnen. Tilburg pakte met een raar langs de handschoen van Boris Ackers verdwijnende puck in de voorlaatste minuut van de eerste periode opnieuw het voordeel en wist dit via Daryl Bat nog verder uit te breiden.

Trappers is aanvallend sterk, maar liet verdedigend hier en daar steken vallen. Drie minuten na de 3-1 liet de defensie goalie Thompson behoorlijk in de steek en Adam Gebara wist met een wrap-around na zijn eigen rush de aansluitingstreffer te scoren. Devils wist een kwartier voor tijd opnieuw de gelijkmaker te produceren, maar dat was nog niet het einde van het steeds kantelende evenwicht.

Anderhalve minuut later kreeg Casey Vanschagen de rebound. De puck kroop bijna over de lijn heen, waardoor Tilburg opnieuw de voorsprong had. Het was echter opnieuw Marco Postma die het werk deed voor Nijmegen. Zijn actie was prima en de afronding nog beter. Het zette de overtime op waarin Mike McCarthy zich tot wedstrijdwinnaar liet kronen.