11 december 200800:00

Nijmegen wint op werklust

Nijmegen Devils heeft de eerste halve finalewedstrijd tegen Den Haag in eigen huis met 3-1 gewonnen. Marco Postma had twee goals en een assist voor Nijmegen, terwijl ook TJ Sakaluk bij alle goals betrokken was. De zege volgt op een paar chaotische dagen in de Keizerstad.

The McCarthy Betrayal. Het zou moeiteloos de titel kunnen zijn van een nieuw boek van Dan Brown. Het beschrijft in ieder geval het gevoel in Nijmegen nadat de laatste twee broers McCarthy er als dieven in de nacht vandoor gingen afgelopen zondag. De speurtocht naar een vervanger is in volle gang, maar het volle wedstrijdprogramma van Nijmegen dendert gewoon door.

Zondag werd met enige moeite gewonnen van Groningen, terwijl de uitgedunde selectie van Frank Gentges drie dagen later alweer de belangrijke halve finalewedstrijd van de beker moest spelen. Het werd een bijzondere wedstrijd, die Nijmegen eigenlijk in de eerste periode al had moeten verliezen. Uiteindelijk werd het een overwinning op werklust met enkele prima doelpunten.

Coach Frank Gentges: ‘Je moet je bedenken dat we niet alleen de McCarthy's missen, maar ook Brad Smulders vanwege een blessure. Dat is een complete lijn. De eerste periode heeft Boris Ackers laten zien waarom we hem gehaald hebben. Hij heeft geweldig staan keepen en ons in de wedstrijd gehouden. Daarna konden wij het initiatief overnemen, we komen met 3-0 voor te staan en hebben de discipline de wedstrijd goed uit te spelen.'

Zijn collega Brian de Bruyn had ongeveer hetzelfde gezien. ‘IJshockey is een sport van momentum. Wij hadden het in de eerste periode en waren duidelijk de betere ploeg. Nijmegen pakt dat momentum in de tweede periode van ons af met heel goed spel. Daarna hebben wij de kans het allemaal weer recht te zetten, maar gooien we die kansen weg met ongedisciplineerde straffen. Dat is iets wat juist de laatste weken veel beter ging, maar vandaag zaten we weer te vaak in de strafbank.'

Den Haag had inderdaad in de eerste periode een breed scala aan kansen om de wedstrijd vroeg naar zich toe te trekken. Het was vooral doelman Boris Ackers die met enkele wonderbaarlijke saves de thuisploeg redde. Daarbij kreeg hij nog hulp van de paal en van zijn defensie die veel duels om de rebound won. Daarmee eindigden de eerste twintig minuten doelpuntloos.

De tweede periode gaf een heel ander beeld te zien. Plotseling was het Nijmegen Devils dat het tempo in de wedstrijd bepaalde. Twee vroege straffen tegen Den Haag hielpen een handje. De straf tegen nieuwkomer Ronald Wurm werd Den Haag uiteindelijk fataal. Voor het doel van de prima keepende Tim Knudsen ontstond een scrimmage, waarin uiteindelijk TJ Sakaluk de puck binnen wist te werken.

Drie minuten later was het verdediger Stephan Kreuzmann die Marco Postma wegstuurde. De uit Heerenveen overgekomen forward schaatste het aanvalsvak binnen en schoot met een gemikt schot raak. Deze operatie werd een paar minuten later nog een keer herhaald. Deze keer was het TJ Sakaluk die met een lepe pass tussen twee Haagse verdedigers door Postma in stelling bracht. Diens afronding was opnieuw vlekkeloos.

Via James Easter deed Den Haag in de slotperiode nog iets terug. De in Den Haag geboren 26-jarige aanvaller profiteerde van goed werk van nieuwkomer Cole Koidahl en kon van dichtbij de eerste Haagse treffer inschieten. Het was echter niet het begin van een comeback. HYS speelde het grootste deel van het restant van de wedstrijd shorthanded. Eerst was het Easter zelf die wegens hooking naar de kant werd gestuurd, vervolgens ontving Alan van Bentem vijf minuten en een game wegens checking from behind op Akim Ramoul en tenslotte ging ook Robert Horak nog opzichtig in de fout.

Daarmee is de stand in de serie 1-0 in het voordeel van Nijmegen. Volgende week dinsdag volgt het tweede duel, met een eventuele beslissende ontmoeting op dinsdag 23 december. Uiterlijk dan is duidelijk wie het tegen Tilburg mag opnemen in de bekerfinale in Eindhoven.