11 november 200500:00

Nipt verlies tegen Oekraine

De Nederlandse ijshockeyploeg heeft de openingswedstrijd van het vierlandentoernooi in Letland met 4-2 verloren van Oekraine. De Nederlandse doelpunten werden gescoord door Matt Korthuis en Lambert Keulen.

Oekraine geldt als een sterk land in het ijshockey. Het land van herkomst van onder meer Oleg Timchenko en Stanislav Vernikov speelt al jaren in de A-poule van het wereldijshockey. Zoals Nederland echter een experimentele selectie heeft meegenomen, heeft Oekraine dat ook.

De Tsjech Tomas Kalousek heeft speciale toestemming ontvangen van de tegenstanders in het toernooi om te spelen en kreeg de start van Tommie Hartogs en Alexander Jacobs, die bij afwezigheid van Doug Mason de leiding hebben over de Oranje-formatie.

Kalousek moest al na drie minuten vissen toen Sergey Kharchenko het net wist te vinden. Matt Korthuis van Heerenveen tekende kort na het begin van de tweede periode voor de gelijkmaker. Korthuis is waarschijnlijk vanaf volgend jaar speelgerechtigd voor Nederland.

Nog voor het einde van de periode stond Nederland echter ruim op achterstand. Sergey Klimentyev wist het net te vinden, evenals Aleksandr Bobkin. Lambert Keulen bracht Nederland vijf minuten voor tijd nog terug in de wedstrijd, maar een doelpunt in het lege net van Aleksandr Matviychuk maakte een einde aan de hoop van Oranje.