10 oktober 200400:00

Nipte zege voor Bulldogs

Een afstandschot van Jason Smith na 33 minuten spelen bezorgde Amsterdam Bulldogs de eerste overwinning van het nieuwe seizoen. In de Jaap Edenhal toonde de regerende landskampioen zich met 3-2 te sterk voor Nijmegen Emperors.

De wedstrijd werd gespeeld onder nogal verwarrende omstandigheden. Nijmegen was met de uitshirts afgereisd naar Amsterdam, terwijl de hoofdstedelingen niet over hun witte tenues beschikten en beide teams zich in grotendeels rode shirts over het ijs bewogen. Dit zorgde voor veel misverstanden bij scheidsrechter, spelers en publiek.

Voor Nijmegen Emperors was de wedstrijd een nieuwe test na de zeges op Geleen en Den Haag. Voor Amsterdam was het de kans zich te revancheren voor de nederlaag in eigen huis van vorige week en om de frustraties van de afgelastte ontmoeting met Den Haag van zich af te spelen.

Nijmegen Emperors kwam op voorsprong via John Versteeg, die zijn eerste treffer maakte voor zijn nieuwe club. Terwijl Bob Teunissen de strafbank verliet, schaatste Versteeg alleen door en scoorde over de schouder van Phil Groeneveld.

De Nijmeegse vreugde was van korte duur. Ex-Nijmegen-speler Doug Stienstra werd door nieuwkomer Lamonte Polet weggestuurd en scoorde amper een minuut na de openingstreffer met een soepele beweging. Zes minuten later kwam Amsterdam op voorsprong via Tony Demelinne. De jonge Hagenees maakte zijn eerste treffer in dienst van de Bulldogs door een afstandschot van Jason Smith van richting te veranderen.

De 2-1 stand bleef lange tijd op het scorebord staan in Amsterdam. Pas halverwege de wedstrijd kwam hier verandering in. Met Maarten de Groot op de strafbank wegens tripping kogelde Jim Nagle hard raak in de bovenhoek en leek Emperors op weg naar een stunt.

Een schot van afstand van Jason Smith twee minuten later gooide echter roet in het eten. Doelman Casper Swart leek het schot te stoppen, maar op de een of andere manier belandde de puck wel in het net. De jonge Nijmeegse doelman revancheerde zich overigens prima met een reeks uitstekende saves in de derde periode.

Nijmegen kreeg in de slotperiode een paar kleine kansen om terug te komen in de wedstrijd, maar slaagde er niet in opnieuw een gelijke score af te dwingen. Amsterdam slaagde er net zo min in ruimer afstand te nemen, maar mocht na het eindsignaal van scheidsrechter Passchier wel de punten in eigen huis houden.

Of die stand gehandhaafd blijft, is nu afhankelijk van de ijshockeybond. Nijmegen Emperors diende na afloop een officieel protest in tegen het feit dat Amsterdam niet over de goede shirts beschikte.

Beide ploegen vervolgen de competitie aanstaande vrijdag. Amsterdam ontvangt dan om kwart voor negen de Trappers uit Tilburg, terwijl Nijmegen een half uur later de wedstrijd tegen Heerenveen begint.