21 maart 200700:00

Door Joep Meijsen

NL damesteam in N-Korea

Het Nederlandse damesteam speelt op dit moment een wereldkampioenschap op één van de meest bijzondere plekken in de wereld, Noord-Korea. IJshockey.com kijkt hoe de ploeg van bondscoach Willem van de Kraak het er vanaf brengt in het Stalinistische land.

Nederland kent geen aparte damescompetitie. Dit betekent dat de speelsters in de selectie hun heil moeten zoeken in recreatieteams of in het buitenland. Zo spelen er twee dames in Duitsland, eentje in België en zelfs eentje in Canada. Nayima Neerdaels speelt dit seizoen voor de Toronto Ramblers, een team dat speelt vanuit het World Hockey Centre en waar speelsters zich kunnen voorbereiden op het college ijshockey in de Verenigde Staten.

De bekendste Nederlandse damesijshockeyster van dit moment is waarschijnlijk doelman Claudia van Leeuwen, die vorig jaar nog in de eerste divisie voor Zoetermeer uitkwam en nu in Den Haag actief is. Annabel van Hees, die voor Nijmegen keepte in de Eerste Divisie, is niet van de partij in de selectie.

Nederland probeert in Noord-Korea vooral degradatie naar Division III te voorkomen. Dat lijkt ook te gaan lukken, met een overwinning in overtime op Slovenië en een nederlaag in overtime tegen Italië werden voorlopig drie punten veroverd. Volgens de begeleiding ter plekke had er echter al meer ingezeten. De ploeg speelt goed ijshockey, creëert ook goede kansen, maar mist een afmaker in de ploeg.

Defensief zit het echter wel goed bij de Nederlandse ploeg. Het Nederlands damesteam kreeg tot nu toe achttien powerplays tegen, maar hoefde nog geen enkele tegentreffer te incasseren. Voor Nederland keepte Helena Kybela, die uitkomt voor het Duitse Moskitos Essen, de meeste minuten. Claudia van Leeuwen de rest. Beiden hebben een save percentage van onder de .900.

Tegen Italië had Nederland lange tijd zicht op de winst. Via treffers van Jose Schipper, Saskia Admiraal en Sabine Wielenga koesterde het team van Willem van de Kraak lange tijd een 3-2 voorsprong. Italië wist echter in de derde periode een gelijkmaker te scoren en pakte in de overtime het bonuspunt mee.

In de wedstrijd tegen Slovenië ging het andersom. Bij het ingaan van de derde periode keek Oranje nog tegen een 2-1 achterstand aan, maar dankzij Sabine Wielenga werd de overtime afgedwongen. Slechts elf seconden had Nederland nodig om via diezelfde Wielenga de winnende treffer te scoren. Slovenië is met pas één punt voorlopig de nummer laatst in de competitie en daarmee de belangrijkste degradatiekandidaat.

Oranje sluit het toernooi op vrijdag af met een wedstrijd tegen gastland Noord-Korea, dat één punt meer heeft dan Oranje. De dames kunnen zich wel verheugen op een behoorlijke publieke belangstelling. Volgens de officiële sheets komen er gemiddeld 1700 toeschouwers kijken naar wedstrijden van het Nederlands team. Noord-Korea zelf trekt zelfs 3300 toeschouwers naar de hal. Hoeveel daarvan vrijwillig komen, vermeld de sheet niet.

Het is wel een hard toernooi, waarbij de scheidsrechters veel toelaten. Daardoor worden er aantrekkelijke wedstrijden gespeeld.