10 februari 200600:00

Noren openen met winst

Noorwegen heeft de openingswedstrijd van de Euro Ice Hockey Challenge winnend afgesloten. De Noren versloegen Frankrijk met 3-2. Na twee periodes stonden de Scandinaviers nog met 1-2 achter, maar dankzij twee powerplaygoals in de laatste periode stapten zij als winnaar van het ijs.

Het zag er tweeënhalve periode goed uit voor de Fransen. Na de eerste periode stonden de Fransen met 2-1 voor dankzij goals van Maurice Rozenthal en Pierre-Eduard Bellemare. Mads Hansen, de uitblinker aan Noorse zijde wist shorthanded te scoren voor zijn land.

De tweede periode was redelijk gelijkopgaand met een licht overwicht voor Frankrijk. Dankzij goed keeperswerk aan beide kanten bleef de periode doelpuntloos.

Halverwege de derde periode kwamen de Noren op gelijke hoogte. De goalie van Frankrijk Eddy Fehri kreeg een afstandsschot van Jonas Gabrielsen niet onder controle. Jonas Andersen profiteerde hiervan en kon van dichtbij de gelijkmaker binnen tikken.

Meteen na deze goal leek Noorwegen door te drukken doordat opnieuw een Fransman naar de strafbank werd gestuurd. De grootste kans tijdens deze twee minuten was niettemin voor de Fransen. Het schot van captain Laurent Meunier verdween echter via de lat weer uit het doel.

Twee minuten voor tijd wist Noorwegen toch de overwinning te grijpen met een man meer op het ijs. Tijdens de laatste seconde van de powerplay kon Stefan Thoresen van dichtbij scoren op aangeven van Erik Skadsdammen.

De overwinning van de Noren kwam in de laatste minuut niet meer in gevaar ondanks een late straf voor Jonas Andersen.