Tijgers merriam vs eindh 0809

7 januari 200900:00

Nuttige winst voor Tijgers

Amstel Tijgers deed goede zaken door in eigen huis met 4-3 te winnen van Eindhoven Kemphanen. Kent Merriam scoorde twee goals voor Amsterdam dat door de winst weer omhoog kan kijken op de ranglijst.

Amsterdam komt langzaam weer richting de vorm van het begin van het seizoen. Na een langere periode zonder winst, won Amsterdam op woensdagavond de derde thuiswedstrijd op rij. In de eerste periode leek het zelfs een eenvoudige avond te worden voor de ploeg van coach Ron Berteling. Amsterdam liep simpel uit naar een 3-0 voorsprong.

Na negen minuten opende Craig Sanders de score dankzij een blunder van de Eindhovense goalie Matt Anthony. Anderhalve minuut later verdubbelde Kent Merriam de score. Tijdens een Amsterdamse powerplay belegerde de thuisploeg het doel van de tegenstander en wist Merriam van dichtbij te scoren. Het slotakkoord in de eerste periode was voor Marcel Kars. De international schaatste ongehinderd door de Eindhovense verdediging en rondde prima af: 3-0.

In de tweede periode waren de rollen plotseling omgedraaid. Amsterdam kwam slap uit de kleedkamer en de bezoekers profiteerde optimaal. Binnen twee minuten wist Eindhoven de achterstand terug te brengen naar één doelpunt. Dominik Rozman en Tyler Hilbert waren de doelpuntenmakers voor Eindhoven dat ook nog de kansen kreeg om de gelijkmaker op het bord te zetten. In de loop van de periode was Amsterdam in ieder geval verdedigend weer bij de les.

De uiteindelijke beslissing viel aan het begin van de derde periode. Slordig puckverlies van Kevin Galerno gedurende een Eindhovense powerplay leidde een Amsterdamse uitbraak in. Craig Sanders pikte de puck op in het eigen verdedigingsvak en ging meteen richting Matt Anthony. Sanders had oog voor de meegeschaatste Kent Merriam en bediende Merriam met een prima pass. De 24-jarige Canadees liet deze kans niet liggen en tekende voor de 4-2.

Aan het einde van de wedstrijd kwam de voorsprong nog heel even in gevaar. Kristjan Jefkins en Kevin Galerno hadden gedurende de wedstrijd al een paar keer woorden met elkaar. In de 58e minuut moesten de linesmen van Loon en den Ridder alle zeilen bijzetten om de woedende Jefkins van Galerno af te houden. Het leverde Jefkins een straf van vier minuten en een game misconduct. Galerno mocht het ijs verlaten met een misconduct van tien minuten. Voor coach Leo van den Thillart was dit het moment om zijn goalie in te ruilen voor een extra veldspeler. De Eindhovense aansluitingstreffer viel uiteindelijk wel maar veel te laat om nog een verlenging af te dwingen. De sterke verdediger Reinier Staats scoorde vijf seconden voor tijd zijn tweede seizoenstreffer en bepaalde daarmee de eindstand op 4-3.

Amstel Tijgers klimt door de zege naar de vijfde plaats. De Amsterdammers hebben één punt meer dan Heerenveen maar de Friezen hebben twee wedstrijden minder gespeeld. Eindhoven blijft door de nederlaag op de achtste plaats staan. De Brabanders hebben nog wel een veilige marge van zes punten op de rode lantaarndrage Utrecht Dragons.