Trappers vs Essen 2017 save

17 september 201819:34

Door Joep Meijsen

Oberliga Preview deel 1: Berlijn tot en met Essen

De competitie in de Oberliga Nord staat voor de deur. Net als de afgelopen jaren kijkt IJshockeynederland.nl vooruit naar het nieuwe seizoen met een korte bespreking van alle tegentanders van Tilburg. In deel 1 van Berlijn tot en met Essen.

ECC Preussen Berlin

Vorig jaar: Berlijn sloot het seizoen af met de vijfde plaats in de qualificationsrunde. De play-offs werden niet gehaald. De Amerikaans-Duitse winger Josh Rabbaniwas de topscorer met 35 punten in 43 wedstrijden, gevolgd door Marvin Tepper met 30 punten in slechts 19 wedstrijden.

Ontwikkelingen selectie: Berlijn nam afscheid van een aantal spelers, waaronder doelman Olafr Schmidt die emplooi vond in de DEL2 bij de Lausitzer Füchse. Ook de Nederlandse international Julian van Lijden zit niet langer bij de ploeg, hij stapte over naar FASS Berlin dat uitkomt in de regionalliga. De ervaren doelman Erik Reukauf, acht seizoenen in de Oberliga, komt over van Erfurt. Van partner Wolfsburg Grizzlies komt de 19-jarige Italiaans-Duitse doelman Mirko Davi en de 20-jarige Morten Braun uit de jeugd van Dresden. Topscorers Rabbani en Tepper zijn weer van de partij, terwijl de Canadees Kyle Piwowarczyk de overstap maakt van de Selber Wölfe. De Duitse Canadees Mark Dunlop komt terug naar de Oberliga na een jaar zonder ijshockey. Nieuw in de bank is de uit Geleen bekende Uli Egen, die na anderhalf jaar in Italië vorig jaar nog een tijdje aan het roer stond in Duisburg .

Verwachtingen: Berlijn heeft in de schaduw van grote broer Eisbären ambities om te gaan groeien. De sterke doelman Olafr Schmidt is vertrokken, maar met Piwowarczyk is een succesvolle Oberliga-import aangetrokken en de club kan nu een heel seizoen beschikken over de sterke Marvin Tepper. De club moet mee kunnen doen om een plek in de play-offs.

Duisburg FĂĽchse

Vorig jaar: Duisburg is een van de meer ambitieuze clubs in de Oberliga Nord, maar kende vorig jaar een rommelig en uiteindelijk sportief weinig succesvol jaar. De club werd in de achtste finale van de play-offs uitgeschakeld. Raphael Joly was met 60 punten in 35 wedstrijden de topscorer van de ploeg, Andre Huebscher had zesiten goals en 35 assists.

Ontwikkelingen selectie: Na het afgelopen seizoen werd stevig opruiming gehouden in Duisburg. Reemt Pyka werd vorig jaar gepromoveerd van assistent-coach tot coach en blijft nu in de bank. Joly vertrok naar Halle, waar hij voorlopig door ziekte is uitgeschakeld. Verder zijn bekende namen als Viktor Beck, Armands Berzins, Denis Gulda, Christoph Mathis, Marco Haberman, Cornelius Krämer en Robin Slanina vertrokken. Björn Barta ging met pensioen. Daarvoor terug kwamen uit Essen doelman Sebastian Staudt, twee nieuwe imports met de Fin Lasse Uusivirta (Hannover Indians) en de Canadees Steven Deeg (Nipissing University). Van Lausitzer Füchse uit de DEL2 komt Arthur Tegkaev over, terwijl van verschillende clubs uit de Oberliga spelers werden weggeplukt. De op het WK in Tilburg actieve Belg Sam Verelst zit wel bij de selectie.

Verwachtingen: Het is moeilijk inschatten hoe het vernieuwde Duisburg gaat presteren. Veel bekende namen zijn weg en het is nog afwachten hoe de versterkingen gaan uitpakken. In oefenwedstrijden speelde de ploeg vooral defensief sterk, maar werd wel verloren van Essen (2X), Bad Nauheim en Kassel Huskies. Het was in al die wedstrijden wel spannend.

Black Dragons Erfurt

Vorig jaar: Black Dragons Erfurt kende een teleurstellend seizoen vorig jaar. De ploeg eindigde uiteindelijk op de derde plaats in de qualifationsrunde en miste daarmee de play-offs. Van de 44 wedstrijden werden er 19 gewonnen, waarvan vijf in overtime. De Slowaak Michal Vazan was de topscorer van de ploeg met 68 punten in 42 wedstrijden. Carsten Gosdeck had zestig punten met een wedstrijd meer.

Ontwikkelingen in de selectie: Belangrijkste vertrekkende speler is de makkelijk scorende Carsten Gosdeck die onderdak heeft gevonden bij Essen. Doelman Erik Reukauf is onderdak bij Berlijn, terwijl Michel Maassen (Sonthofen) en Jakub Wiecki (Memmingen) elders in de Oberliga onderdak hebben gevonden. De Duitse Tsjech Jakub Körner komt op 38-jarige leeftijd over na tien seizoenen op rij een liga hoger. Vorig jaar had de verdediger voor EHC Freiburg een goal en vijf assists 40 wedstrijden in de reguliere competitie. De 33-jarige Tom Fiedler had een goed jaar in Essen en heeft ook wat ervaring op hoger niveau. Met hem mee uit Essen komt Christoph Ziolkowski, vorig jaar goed voor 36 punten in 42 wedstrijden. Nieuwe doelman is Ohilip Lehr die vorig jaar in Duisburg speelde, terwijl aanvaller Maurice Keil na een jaar in Crimmitschau weer terug is in de Oberliga. Onder de spelers die blijven van vorig jaar onder meer topscorer Vazan en de inmiddels 41-jarige Robin Sochan die ooit in Den Haag speelde. De club heeft ook een nieuwe hoofdcoach met de Canadees Fred Carroll. Die ooit nog tijdens een WK assistent was bij Oranje en twee jaar geleden nog bij Hannover Scorpions in de bank stond.

Verwachtingen: Erfurt heeft een ongeveer vergelijkbare selectie vergeleken met vorig jaar en zal meespelen om de laatste plekken in de play-offs. Tilburg is komend weekeinde de eerste tegenstander in het nieuwe seizoen.

Moskitos Essen

Vorig jaar: Met zijn jonge selectie speelde coach Frank Gentges zich naar een vijfde plaats op de ranglijst en uitschakeling in de kwartfinales van de play-offs. Julien Pelletier met 67 punten en Kyle DeCoste met 66 punten waren de topscorers.

Ontwikkelingen selectie: Ook bij Essen heel veel wijzigingen in de sleectie, waaronder het vertrek van de topscorer-imports Julien Pelletier en Kyle DeCoste. Ook de creatieve Andrej Bires vond ander onderdak, terwijl Dennis Thielsch overstapte naar Herne en Julian Lautenschlager naar Iserlohn Roosters (DEL). Daarmee zijn 120 doelpunten in het reguliere seizoen weg. Dat geldt ook voor het goalieduo Sebastian Staudt (Duisburg) en Enrico Salvarini (Hannover Scorpions). Dat betekent ook direct volop nieuwkomers. Zoals de vorig jaar bij Hamburg Crocodiles makkelijk scorende André Gerartz, Lars Grözinger van Duisburg en de Canadees Aaron McLeod die vorig jaar in Herne tot 49 goals en 53 assists kwam in het reguliere seizoen. De Zweed Viktor Lennartsson speelde vorig jaar een deel van het seizoen in de DEL2 en een deel bij Landshut in de Oberliga Süd. De Duits-Tsjechische doelman Patrik Cerveny komt over uit Halle, terwijl ook de ervaren Oberliga-spelers Carsten Gosdeck, Robin Slanina en Stephan Kreuzmann in het team van Gentges komen spelen.

Verwachtingen: Ook voor Essen geldt dat het team weer enorm veranderd is. De ploeg leverde veel doelpunten in, maar kocht ook veel ervaring in. Daarmee moet het mogelijk zijn de prestaties van vorig jaar op zijn minst te evenaren.

Foto: Arie Leeuwesteijn

Delen