Nl vs ukraine 100208

10 februari 200800:00

Door Joep Meijsen

Oekraine tikt Oranje zoek

Oranje kwam in de slotwedstrijd van het vierlandentoernooi in Tilburg tot twee keer toe op voorsprong tegen Oekraïne, maar werd uiteindelijk met 11-2 weggetikt. De piepjonge ploeg van bondscoach Tom Hartogs had vooral in de eerste periode geen antwoord op de sterke powerplay van de ex-Soviets.

Een eerlijke strijd was het niet in Tilburg, waar zo'n achthonderd toeschouwers kwamen kijken. Oekraïne beschikt over een volwassen ploeg, die vooral toen het in de eerste periode een tijdje gas gaf Oranje wegspeelde. Roman Salnikov had twee goals en een assist namens de gasten, die er met de toernooiwinst vandoor gingen.

‘Dit waren wel heel complete ijshockeyers', becomplimenteerde bondscoach Tom Hartogs de tegenstander. ‘We begonnen best goed aan de wedstrijd en kwamen dan ook twee keer op voorsprong. Dat leek die gasten wakker te maken. Toen we ook nog een paar straffen opliepen waarvan ik zeg, makkelijk gegeven. Zie je dat Oekraïne in hoog tempo uitloopt naar 6-2.'

De beide Nederlandse goals kwamen op naam van dezelfde speler. Bob Teunissen stond vorig seizoen nog in de top tien van doelpuntenmakers in Nederland met 29 treffers. Na zijn overstap naar Tilburg is zijn productie gestokt en staat hij voorlopig dit seizoen pas op vier goals. In één interland verhoogde hij zijn doelpuntenproductie voor het seizoen met 50 procent.

Voor de eerste treffer schaatste hij attent in voor de rebound, de tweede legde hij op de powerplay binnen. De vreugde was voor Oranje echter van korte duur. Oekraïne was meer dan de baas op het ijs en doelman Casper Swart had het dan ook loodzwaar in het doel. De goalie van Nijmegen kreeg de start omdat Phil Groeneveld zich alweer moest melden in Italië. Vlak voor de start van de wedstrijd haakte overigens ook Marcel Kars af met een blessure.

Swart werd overigens halverwege de wedstrijd vervangen door Ian Meierdres, die een paar goede reddingen verrichtte en uiteindelijk vier treffers moest incasseren. Daardoor liep de score op naar de dubbele cijfers. Het snelle combinatiespel van de ploeg uit de voormalige Soviet-Unie sneed af en toe door de defensie van Nederland heen.

‘Als je naar de opstellingen kijkt en naar de wedstrijden die zij al gespeeld hebben hier, dan wist je vantevoren dat wij het moeilijk gingen krijgen. We moeten ook niet te veel in deze uitslag lezen', aldus Hartogs, die een vloedgolf aan afzeggingen te verwerken kreeg.

Toch was bij Nederland een verbetering zichtbaar in het tweede deel van de wedstrijd. Natuurlijk stond Oekraïiuml;ne op dat moment al ruim voor, maar ineens lukte het de Oranjeploeg met veel inzet wel om de powerplays onschadelijk te maken. Duidelijk was echter wel dat veel van de spelers in de nationale ploeg het hogere tempo dat op internationaal niveau wordt gespeeld niet gewend zijn. Ook het feit dat scheidsrechter Pat Britt nog pietluttiger floot dat hij normaal al doet, droeg niet bij aan de amusementswaarde.

Hongarije won eerder op de dag redelijk makkelijk van Kroatië, waardoor Nederland op de derde plaats eindigt in het eigen toernooi. Oekraïne nam de gouden plak mee naar huis, terwijl de Hongaren genoegen moeten nemen met het zilver. Voor Nederland is het nu afwachten hoe de verdere voorbereiding richting Innsbruck eruit gaat zien en welke spelers er dan deel uitmaken van de selectie.