Div teams 0809

14 mei 200900:00

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up deel 1

De prijzen zijn verdeeld, het wereldkampioenschap zit erop en de zomer komt eraan. Dat betekent echter niet dat er geen nieuws te melden is. In de eerste Off Season Round-up aandacht voor aanwinsten van Nijmegen, de start van de bekercompetitie, de plannen van Den Haag, een veelscorende international en nog veel meer.

De bekercompetitie begint komend seizoen waarschijnlijk in het weekeinde van 25 september, een week eerder dan vorig jaar. Onder invloed van de televisieaandacht zullen er waarschijnlijk veel minder wedstrijden op de zondag worden gespeeld dan traditioneel de gewoonte is. Vrijdag en zaterdag worden de hoofdspeeldagen voor wedstrijden in de eredivisie.

Nijmegen Devils heeft de selectie uitgebreid met twee jonge Nederlandse spelers. Het gaat om de 19-jarige aanvaller Dylan Kost en de even oude verdediger Yordie Mater. Beide spelers kwamen in het verleden uit voor de jeugd van Nijmegen, maar speelden afgelopen jaar in de jeugd van Moskitos Essen. Van het seniorenteam van die club stapte eerder Kevin Bruijsten over naar Nijmegen.

Den Haag opent het nieuwe seizoen waarschijnlijk op 12 september met een oefenwedstrijd tegen de Belgische kampioen Herentals. Later in die week moet nog een oefenwedstrijd worden gespeeld om zo klaar te zijn voor de strijd om de Ron Bertelingschaal tegen Nijmegen. Deze wordt op vrijdagavond 18 september gespeeld in het Triavium in Nijmegen.

Amstel Tijgers viert het komende jaar het 75-jarige bestaan. De club kwam de afgelopen weken vooral in het nieuws door vertrekkende spelers, onder meer Ivy van den Heuvel en Jordy van Oorschot, maar denkt toch komend seizoen met een sterkere selectie te gaan beginnen. Andrew Winnik en Kent Merriam zijn de twee bekende spelers voor komend jaar.Het jubileum van het Amsterdamse ijshockey wordt ook opgeluisterd met een aantal activiviteiten.

De Champions League zit er voor Den Haag niet in en wordt volgend seizoen wellicht helemaal niet gehouden. Dit betekent dat de internationale federatie de Continental Cup weer tot leven wekt. Den Haag denkt er op dit moment over na of het aan dit toernooi wil deelnemen. De kosten zijn echter waarschijnlijk hoger dan de inkomsten, bovendien loopt de eerste ronde gelijk met de start van de bekercompetitie.

Brad Smulders doet het goed in de Australische competitie. De international van Nijmegen Devils speelt deze zomer voor Gold Coast Blue Tongues en verzamelde in drie wedstrijden al vier goals en zes assists. In de Australische competitie spelen verschillende spelers met een Nederlands verleden. Onder meer Henrik Ivarsson, Andre Selander (Geleen) en Robert Starke (Heerenveen).

Brian McGarry is de eerste aanwinst van overzee voor Tilburg Trappers. De Brabantse club nam net op tijd contact op, zo zegt de aanvaller in een interview op de site van Trappers. 'Ik heb een goed betaalde baan bij de metro hier. Ik heb zelfs even overwogen het ijshockey vaarwel te zeggen en me te richten op mijn maatschappelijke carrière. Toen het economisch echter slechter ging, besefte ik hoe zeer ik competitief ijshockey miste. Je zou kunnen zeggen, dat Tilburg precies op het juiste moment contact met me opnam. Ik wil nog tenminste vijf, misschien zelfs wel tien jaar ijshockey spelen.'

Nijmegen Devils heeft ook komend seizoen een thuishaven. De gemeente Nijmegen verstrekt speelhal Triavium een lening van 250.000 euro om de liquiditeitsproblemen van de ijsbaan op te lossen. Deze waren het gevolg van de brand van enkele jaren geleden en de daardoor afgenomen aantallen bezoekers, vooral van de schaatsbaan. Daarnaast ontvangt de baan 174.000 euro om het tekort door de brand te dekken.