Div teams 0809

19 juli 200900:00

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up deel 10

Verschillende regio's in Nederland hebben intussen vakantie, maar dat geldt niet voor de ijshockeywereld. Tijd voor weer een tjokvolle editie van de Round-up. Met onder meer contractverlengingen in Den Haag, samenwerking in Eindhoven, hoop voor Utrecht Dragons, en de eisen van Kevin Galerno.

Jan-Jaap Natte heeft zijn contract met Den Haag met een jaar verlengd. De 30-jarige aanvaller gaat daarmee zijn vierde seizoen in bij de regerende landskampioen. Afgelopen seizoen speelde hij 36 wedstrijden waarin hij negentien goals en achttien assists voor zijn rekening nam. Daarmee was hij de nummer zeven op de topscorerslijst van de Hagenezen. Een dubbele kaakbreuk zorgde ervoor dat hij een deel van het seizoen moest missen.

Ook Andri Salomonson blijft Den Haag trouw. De geboren Hagenees speelde het grootste deel van zijn loopbaan in Den Haag. Afgelopen jaar had hij vier goals en zeventien assists voor het team van Brian de Bruijn. Het wordt alweer het vijfde seizoen op rij dat Salomonson uitkomt voor Den Haag.

In Eindhoven worden de banden tussen het team uit de eredivisie en de ploeg in de eerste divisie aangetrokken. De beide organisaties blijven formeel gescheiden, maar gaan veel nauwer samenwerken. Zo verandert het team in de eerste divisie de naam van IJsbrekers in Kemphanen en gaat ook in dezelfde shirts en broeken spelen. Het eerste divisieteam van Eindhoven krijgt ook een nieuwe trainer/coach. Het gaat om de 45-jarige Willem van de Kraak, die vooral bekend is als speler en oud-coach van Utrecht.

Heerenveen heeft de 21-jarige aanvaller Bas Beeksma opgenomen in de selectie. Beeksma is afkomstig uit de eigen jeugdopleiding van de Friese club. In het verleden mocht hij al enkele keren voorzichtig proeven aan de eredivisie, maar dit jaar maakt hij fulltime deel uit van de eredivisieselectie. Beeksma was afgelopen seizoen met twee goals en zeven assists in zestien wedstrijden de nummer vier op de topscorerslijst van het eerste divisieteam van Heerenveen.

Oud-Nijmegen-import Ron Kennedy is op 9 juli overleden aan de gevolgen van kanker. De latere bondscoach van Oostenrijk en succescoach in de DEL speelde vanaf eind jaren zeventig tot begin jaren tachtig drie seizoenen in Nijmegen. Hij kwam daarin tot respectievelijk 81, 108 en 95 punten. Kennedy is maar 56 jaar oud geworden.

Tilburg Trappers speelt eind augustus twee oefenwedstrijden in Engeland. Op 29 augustus is Trappers te gast bij Hull Stingrays, terwijl een dag later in hetzelfde ijsstadion Nottingham Panthers de tegenstander is. De supportersvereniging van Trappers organiseert een reis naar het oefenweekeinde, waar de nieuwe aanwinsten van de club te zien zullen zijn.

De kans is groot dat de thuisbaan van Utrecht Dragons, De Vechtsebanen, gewoon op tijd opengaat in september. De bewindvoerder van de in financiële problemen verkerende accommodatie is bezig met een definief uitstel van betaling waardoor er tijd komt de problemen op te lossen. Mogelijk struikelblok lijkt de opstelling van de gemeente, die de voorkeur zou geven aan een daadwerkelijk faillissement, zo schrijft het Algemeen Dagblad in de regio Utrecht.

Eindhovens Dagblad heeft een interview met de in het Groningse Noordbroek wonende voormalige juniorenbondscoach Robb Serviss. Hij is tegenwoordig spelersmakelaar voor het twee jaar geleden in Detroit opgezette Hawk Management Group. Deze sloot onlangs een samenwerkingsovereenkomst met Eindhoven Kemphanen. Aan het brengen van een import naar de Nederlandse competitie verdient het bureau, zegt Serviss, slechts ongeveer zevenhonderd euro. Voor de Duitse competities kan dat oplopen tot vijf- of tienduizend euro.

HMG bracht vorig jaar Matt Anthony, Tyler Hilbert, Brent Patry en Kevin Galerno naar Eindhoven. Dit jaar komen Jeff Winchester en Rob Dmytruk via het bureau. Van de Eindhovense imports van vorig jaar is iedereen weer onderdak, op één na. ‘Galerno kon voor volgend seizoen net als Hilbert 300 euro per week, gratis huisvesting en een parttime job krijgen. Maar Kevin vond dat te weinig en tekende niet. In deze economisch mindere tijd moet je niet te veel willen', aldus Serviss.