Div teams 0809

27 juli 200900:00

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up deel 12

Tijd voor alweer de twaalfde aflevering van de Off Season Round-up. Met nieuws over de opvolging van Uli Egen, een bijtekenende goalie in Heerenveen, de voorbereiding van Nijmegen Devils, nieuwe clubs voor Chad Euverman en Matt Smith en meer. Aftellen: nog 53 dagen te gaan tot de Ron Bertelingschaal, het officiële begin van het seizoen.

Heerenveen houdt hetzelfde goalie-duo als afgelopen seizoen. Nadat eerder al Martijn Maghielse zijn contract met de Friese eredivisionist verlengde, is het nu de beurt aan de 21-jarige Sjoerd Idzenga. De doelman keepte in het verleden af en toe in het eerste team van Flyers, maar stond ook veelvuldig in de bank. Afgelopen seizoen trainde hij aan het begin van het jaar mee in Nijmegen, maar keerde terug naar Heerenveen, waar hij door een blessure slechts sporadisch in actie kwam.

Volgens teammanager Huub Notten van Eaters Geleen zijn Mike Pellegrims en bondscoach Tommie Hartogs de favorieten om de vertrokken Uli Egen op te volgen als hoofdcoach. Pellegrims was in het verleden speler en korte tijd assistent-coach bij Geleen, Hartogs is oud-speler van Eaters. Een conflict over de samenstelling van de selectie was de oorzaak van de breuk tussen Eaters en Egen, stelt Notten in dagblad De Limburger. ‘Wij zetten als club de lijnen uit en Uli wilde daar niet in meegaan'

International Chad Euverman heeft een nieuwe club. De tot verdediger omgeturnde Nederlandse Canadees komt in de nieuwe jaargang uit voor Bracknell Bees in de English Premier League, dit is het tweede niveau in Engeland. Euverman kwam vorig jaar uit voor Chamonix in Frankrijk, maar miste door een blessure het grootste deel van het seizoen. Hij ging wel met Oranje mee naar het wereldkampioenschap in Polen, maar kreeg weinig ijstijd en bleef puntloos.

Aanvaller Matt Smith maakt de overstap van Tilburg Trappers naar Starbulls Rosenheim in de Duitse Oberliga. Rosenheim was vooral in de jaren tachtig een absolute topclub in Duitsland met drie landstitels, de laatste in 1989. Tien jaar later kon de club de steeds hoger oplopende kosten van deelname aan de later ontstane DEL niet meer aan. Met de licentie van Rosenheim trad Iserlohn toe tot de DEL. Sinds enkele jaren komt de club weer uit op het derde niveau, waarbij afgelopen jaar de elfde plaats werd bezet. Smith is de derde en laatste import voor de traditionsverein uit Beieren.

Nijmegen Devils begint de voorbereiding op het ijs dit seizoen op 31 augustus, een maand later dan afgelopen seizoen. Dit gebeurt in eerste instantie in de ochtenduren in Eindhoven. Op 4 september is de eerste oefenwedstrijd tegen het Dortmund van oud-coach Gentges. Niet alle spelers zullen het begin van de voorbereiding meemaken. Doug Orr arriveert pas op 5 september, terwijl Jeff Smith extra tijd krijgt omdat hij vanwege een operatie pas laat terugkeerde naar Canada. De terugkeer van Brad Smulders is afhankelijk van het verloop van de play-offs in Australië waar hij op dit moment speelt.

Frank Gentges heeft ruim voor het begin van het seizoen al excuses ontvangen van het toonaangevende Duitse tijdschrift Eishockey News. Die hadden in een recente uitgave geschreven dat zijn nieuwe team Dortmund maar drie keer in de week ging trainen. ‘Geen idee hoe ze daarbij kwamen. Drie keer per week? Dat zijn hobby-omstandigheden. Dan zat ik hier helemaal fout', liet Gentges optekenen door Ruhr Nachrichten. Dortmund traint dagelijks negentig minuten op het ijs.

Het vertrek van Frank Gentges en Uli Egen betekent dat de Duitse invloed op de Nederlandse eredivisie komend seizoen fors minder wordt. Ook het aantal in Duitsland opgeleide spelers neemt drastisch af. Boris Ackers, Mario D'Antuono, Benjamin Finkenrath, Stephan Kreuzmann, Jan Münster en Lorenz Schneider zijn allen al vertrokken of intussen elders onderdak, terwijl er geen nieuwe spelers zijn vastgelegd. Jochen Gross van Amsterdam blijft op die manier mogelijk als enige over, al is ook zijn aanblijven nog niet officieel bekendgemaakt.