Div teams 0809

23 juni 200900:00

Door Joep Meijsen

Off Season Round-up deel 5

Een nieuwe week, een tjokvolle nieuwe editie van de Off Season Round-up. Met in deze editie ruimte voor twee verdere uitbreidingen van de selectie van Heerenveen, de Europese ambities van Den Haag, de scouting van Eindhoven, een wervend filmpje voor ijshockey op televisie en nog veel meer.

Heerenveen Flyers heeft de selectie uitgebreid met verdediger Wesley Hendriks. De verdediger speelde afgelopen seizoen korte tijd voor Utrecht, tegen wie hij nog een zaak heeft lopen rondom zijn vertrek. In acht wedstrijden had hij vier goals en vijf assists voor Dragons. Heerenveen wordt alweer de zesde club in Nederland voor Hendriks. ‘De club maakt op mijn een goede indruk. Ze hebben me duidelijk aangeven wat de plannen zijn, en welke rol ik daarin kan spelen. Ik kies daarom bewust voor Heerenveen', zegt Hendriks over zijn overgang naar Flyers.

Het is niet de enige uitbreiding van de selectie bij de Friezen. De 23-jarige Sander Dijkstra heeft zijn contract met Flyers met een jaar verlengd. De aanvaller had vorig jaar in 41 wedstrijden zes goals en drie assists. Dijkstra is opgelucht: ‘Flyers is toch mijn club, dus ik ben blij dat ik ook komend seizoen in Heerenveen speel. Er waren ook andere opties, maar sportief en praktisch is en blijft Heerenveen interessant voor mij. Doel is zeker om weer de play-offs te halen.'

Den Haag mag alsnog Europa in. De landskampioen was door de IIHF op de reservelijst gezet voor de Continental Cup, omdat de club te laat was met de inschrijving. Intussen heeft de club volgens woordvoerder Julie Bruijn bericht ontvangen dat de club alsnog wordt ingedeeld. Volgens nog niet bevestigde informatie stroomt de Nederlandse kampioen in de tweede ronde in. Die wordt gespeeld in het weekeinde van 23-25 oktober. Waar dit gaat gebeuren en wie de tegenstanders zijn, is nog niet bekend.

Eindhoven Kemphanen heeft een overeenkomst gesloten met de Hawk Management Group voor de scouting van buitenlandse spelers. Dit bureau was vorig jaar al verantwoordelijk voor de komst van spelers als Kevin Galerno, Brad Patry, Adam Spinarsky, Tyler Hilbert en Matt Anthony. HMG wordt in Nederland vertegenwoordigd door Robb Serviss, die hoofdscout Europa is bij de organisatie.

Het ijshockey beleefde vorig seizoen zijn triomfantelijke terugkeer op televisie met de uitzendingen op SBS. Dit project wordt volgend jaar voortgezet met ongeveer vijftien nieuwe afleveringen van het ijshockeyprogramma. Om sponsoren te werven is een speciaal promotiefilmpje gemaakt. De website van Amstel Tijgers heeft de flitsende clip online gezet.

Tilburg Trappers heeft een deel van zijn oefenprogramma voor het nieuwe seizoen bekendgemaakt. Op zaterdag 12 september opent de club het seizoen in Nijmegen. Een dag later treffen beide teams elkaar weer, nu als afsluiting van de Open Dag van de club. Vrijdag 18 september volgt een oefenpot tegen de Belgische kampioen Herentals, terwijl Trappers op 20 september op bezoek gaat bij de Nederlandse kampioen Den Haag.

Komende donderdagmiddag wordt de samenwerkingsovereenkomst tussen de Nederlandse IJshockeybond en de gemeente Tilburg rond de organisatie van het wereldkampioenschap Division I officieel ondertekend. Ook zal het logo van het toernooi worden onthuld. Het WK in Tilburg wordt van 19 tot en met 25 april 2010 gehouden. In de aanloop naar het kampioenschap zal een reeks van activiteiten worden georganiseerd om ijshockey en het toernooi te promoten.

International Levi Houkes is er niet ingeslaagd een plek te verwerven in de selectie van de Green Bay Gamblers in de Amerikaanse jeugdliga USHL. Hij kreeg wel het aanbod om te blijven tot september voor een nieuwe kans, maar besloot terug te gaan naar Nederland. Waar de jeugdige international komend seizoen wel gaat spelen is vooralsnog niet duidelijk.

Tijdens de ledenvergadering van ijshockeyclub Dordrecht Lions is een groot deel van het bestuur vervangen. Edwin Boer loste Remco van Ooijen af als voorzitter, een functie die laatstgenoemde al op interimbasis vervulde. Van Ooijen was oorspronkelijk secretaris, een post die wordt overgenomen door Jaap van Tilborg. René de Swart is als penningmeester de opvolger van Harry Wendt. De vertrekkers gaven een gebrek aan tijd op als reden voor het afscheid. In Dordrecht wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe ijshal. Vanaf het seizoen 2010-1011 hoopt de club een rentree te maken in de eredivisie.