Div teams 0809

14 juli 200900:00

Door Remco

Off Season Round-up deel 9

Er is weer een hoop gebeurd in ijshockeyland. In deze nieuwe Off Season Round-up onder meer spelersnieuws vanuit Geleen, Groningen en Nijmegen. Verder nog cursussen voor twee Nederlandse coaches en landgenoten die deelnemen aan het IIHF Hockey Development Camp.

Neo-international Glenn Bakx verlaat Eaters Geleen. De Limburgse club maakte dit vandaag bekend op de website van Eaters. De 20-jarige Bakx kon het niet eens worden met de club over een contract voor het komende seizoen. Teammanager Huub Notten: ‘We hebben hem een contract willen geven dat was opgemaakt naar aanleiding van zijn prestaties van vorig seizoen. Glenn is daar niet tevreden mee. Dat is zijn goed recht. Heel jammer want we willen graag doorgaan met Geleense spelers in het team.'

Bakx maakte afgelopen seizoen zijn debuut voor Oranje op het Olympisch kwalificatietoernooi in Estland. Daarnaast was de Gelener de afgelopen jaren ook een vaste kracht voor de diverse nationale jeugdteams.

Nijmegen Devils heeft een opvolger gevonden voor William den Ridder, die komend seizoen in Geleen gaat spelen. De 19-jarige Tomislav Hrelja zal als backup gaan fungeren achter de Canadees Christian Boucher. Volgens de website van de Nijmegenaren gaat Hrelja studeren aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Hrelja speelde het afgelopen seizoen voor kampioen HYS Den Haag. De talentvolle goalie kwam maar tot één wedstrijd in de Haagse hoofdmacht en speelde vooral in het tweede team van Den Haag.

Ook Groningen Grizzlies verwelkomde een nieuwe speler. De 20-jarige Freark de Jong maakt de overstap vanuit Heerenveen. De Jong genoot zijn opleiding in Heerenveen waar hij afgelopen seizoen 21 wedstrijden in het eerste team speelde. De Jong wist éénmaal het net te vinden voor Flyers. De voormalig jeugdinternational maakte in 2006 zijn debuut voor de hoofdmacht van Heerenveen. De Jong volgt hiermee zijn ploeggenoten van afgelopen seizoen Jolke Balt en Alwin Assenberg, die ook komend seizoen in Groningen te bewonderen zijn.

Chris Eimers (Nijmegen) en Leo van den Thillart (Eindhoven) hebben anderhalve week geleden deelgenomen aan een coaching clinic van Paul Thompson. De 41-jarige Thompson is sinds 2007 bondscoach van Groot-Brittannië en heeft zowel als coach als speler meerdere keren beslag gelegd op het Britse kampioenschap. Er waren onder andere lezingen van Mike Babcock, de coach van Detroit Red Wings en van Houston Aeros-coach Kevin Constatin.

Eimers: ‘Nijmegen en Eindhoven hebben de clinic voor ons betaald. Ik vind het super dat wij deze steun hebben gekregen van onze clubs. Ik weet zeker dat we hierdoor betere coaches zijn geworden en daar ben ik de club dankbaar voor'. Van den Thillart: ‘Het was een zeer leerzaam weekend. Je krijgt veel nieuwe informatie en het is interessant om de visies van topcoaches te horen.'

Vorige week vond in Vierumäki, Finland het jaarlijkse IIHF Hockey Development Camp plaats. Ruim 400 deelnemers uit meer dan 50 landen namen in Finland deel aan 15 verschillende programma's waaronder het Referee-programma en een trainings- en wedstrijdprogramma voor spelers geboren in 1994. Vier Nederlandse talenten namen deel aan het dit laatste programma: Mike Groenhof (GIJS Bears Groningen), Dion van 't Hof (Dordrecht Lions), Joey Verreijen (Krefeld) en Thiemo de Vos (Hijs Hokij Wolves Den Haag).

De scheidsrechters Ruud van Baast en Jean-Paul de Brabander namen deel aan het Referee-programma. De beide referees namen deel aan dit trainingskamp wat zich onder andere richtte op het systeem met twee referees en twee linesmen. Van Baast en de Brabander hebben naast diverse trainingen ook wedstrijden gefloten in Vierumäki.

We besluiten deze round-up met een unicum in het Nederlandse ijshockey. Jan de Jong, afgelopen seizoen de materiaalman van Tilburg Trappers, is door de tuchtcommissie van de NIJB zwaar bestraft. De tuchtcommissie heeft bekende gemaakt dat de 43-jarige de Jong de rest van zijn leven geen officiële taken meer mag uitvoeren rond ijshockeywedstrijden. De Jong kreeg deze straf wegens fysiek geweld jegens Noud van Berkel, de voorzitter van de scheidsrechterscommissie. Dit meldt het Brabants Dagblad.

De krant laat weten dat de materiaalman na afloop van de de vijfde en beslissende finalewedstrijd tussen Tilburg en Den Haag rake klappen uitdeelde aan van Berkel. Jan de Jong heeft twee weken om in beroep te gaan tegen de opgelegde straf. Tilburg Trappers heeft de Jong direct na het incident al uit zijn functie ontheven.