18 februari 200500:00

Door Joep Meijsen

Oh...wat een weekend

Het is alsof Herman Emmink hoogstpersoonlijk het komende weekeinde het ijs op stapt voor een ijshockeyeditie van Wie van de Drie. ÂWil de Ă©chte play-off-kandidaat nu opstaan. Het wordt sidderen voor Den Haag, Nijmegen en Tilburg. Voor Ă©Ă©n team krijgt het seizoen een vervolg, voor twee ploegen is het na dit weekeinde afgelopen.

In de schaduw van deze Âsurvival of the fittest wordt ook nog gestreden om het thuisvoordeel in de play-offs. Amsterdam heeft de beste papieren, maar vooral Geleen zal gezien de uitstekende thuisvorm grote waarde hechten aan de tweede plaats. Het ijshockeyseizoen was chaotisch, onoverzichtelijk en verwarrend, maar het loopt dit weekeinde wel naar een mooie climax toe.

Voor Tilburg is het helemaal het weekeinde van de waarheid. De Brabantse formatie is sinds 1990 een vaste gast in de play-offs, begon dit seizoen met hoge verwachtingen, maar verloor afgelopen zondag met 1-2 van Nijmegen, waardoor het einde van het seizoen slechts Ă©Ă©n nederlaag weg is. ÂHet vertrouwen van de spelers in eigen kunnen ontbreekt en het vertrouwen om als team te functioneren. Dat komt omdat we steeds in de gevarenzone gezeten hebbenÂ, analyseert Trappers-coach Theo van Gerwen de precaire situatie van zijn ploeg tegenover Omroep Brabant.

In Tilburg heeft men echter nog het vertrouwen dat de zaak kan worden rechtgetrokken. Captain Rody Jacobs: ÂIk speel hier al tien jaar en heb nog niet meegemaakt dat we de play-offs misten. Ik denk ook dat we het gewoon gaan halen. Het missen van de play-offs heeft ook financiĂ«le gevolgen voor Trappers en zal niet goed vallen bij de aanhang, die jaarlijks trouw de duurste seizoenkaarten van het Nederlandse ijshockey aanschaffen.

Sportief en financieel is de druk op Den Haag en Nijmegen een stuk minder. Hun doelstellingen voor dit seizoen waren een stuk bescheidener, de verwachtingen laaggespannen. Leuk meedoen was het belangrijkste credo in het eerste seizoen terug op het hoogste niveau en het leggen van een basis voor de toekomst had prioriteit.

Nijmegen stuntte al eerder door ten koste van Heerenveen de bekerfinale te halen, maar lijken nu wel vertrouwen te hebben in een nieuwe verrassing. Â Ik denk dat we een goede kans maken om de play-offs te halen. De eerste wedstrijd tegen Nijmegen hebben we verrassend gewonnen. Vooraf had ik dat niet gedacht, maar we speelden vrijuit. Onze doelstelling om in de Coupe der Lage Landen voor de Belgische teams te eindigen was bereiktÂ, zegt Wolves-forward Alan van Bentem in de Haagsche Courant.

Bob Teunissen van Nijmegen toont zich in De Gelderlander al evenzeer vol vertrouwen. Â Na de eerste vijf minuten afgelopen zondag in Tilburg schrok ik wel even. Toen waren ze sterker en dacht ik: Âwaar gaat dit heenÂ. Casey Vanschagen was bij Trappers de grote aanjager, maar na zijn match penalty had de strijd voor ons niet gunstiger kunnen uitpakken. Het programma is ook in ons voordeel, we hebben het in eigen hand. Maar Tilburg speelt liever uit dan thuis, dan ligt er geen druk van het thuispubliek op het teamÂ, nuanceert de center de kansen van Nijmegen ook direct.

Er liggen in ieder geval meer scenarioÂs klaar dan in een gemiddeld seizoen van Goede Tijden Slechte Tijden. Als Tilburg vanavond verliest, kunnen de Brabanders Nijmegen niet meer inhalen. De wedstrijd van zaterdag tussen Emperors en Wolves wordt dan ineens van vitaal belang. Als Nijmegen in overtime wint, hetzelfde scenario. Wint Trappers met 1-2, dat moet Nijmegen dik winnen van Wolves en hopen op een gunstige uitslag zondag in de ontmoeting tussen Wolves en Trappers. En wint Wolves zijn laatste twee wedstrijden, dan zijn zij zeker niet meer te achterhalen.

Voor alledrie de teams geldt in ieder geval dat ze hun eigen lot in eigen handen hebben. Wie beide wedstrijden dit weekend wint, is gegarandeerd van een vervolg van het seizoen. De komende 72 uur zullen leren welk team het meest adequaat reageert op de uitdaging van Herman Emmink. ÂWil de Ă©chte play-off-kandidaat nu opstaanÂ.