18 mei 200600:00

Door [email protected]

Oilers als laatste door

Aan het begin van dit millenium riep Edmonton al dat de CAO-onderhandelingen in 2004 belangrijk zouden zijn voor de toekomst van het team. De salarycap en de nieuwe regels hebben het Canadese team inderdaad geen windeieren gelegd. Voor het eerst in 14 jaar staan de Oilers in een Conference Final.

De Oilers plaatsten zich woensdag als laatste voor de halve finale om de Stanley Cup. Het team overkwam een 2-0 achterstand in de serie en won drie wedstrijden op rij. Woensdag werd ook de zesde, beslissende wedstrijd gewonnen. In eigen huis werd met 2-0 van de San José Sharks gewonnen, met een spetterend optreden van goalie Dwayne Roloson.

Het is dit jaar een opmerkelijke NHL playoff serie te noemen. De voorspelde favorieten voor de Stanley Cup liggen er allemaal uit. De spelers van Calgary, Ottawa, New Jersey, New York, Philadelphia, Montreal en Toronto staan allemaal al op de golfbaan aan hun tee-off te werken.

Van de vier overgebleven teams werd na het seizoen eigenlijk alleen Carolina als een contender gezien. De resultaten van Anaheim, Buffalo en Edmonton verbazen vriend en vijand.

Wayne Gretzky liet zich eerder deze week in de media al uit over deze situatie. 'Het verschil tussen de nummers Ă©Ă©n en acht is kleiner dan het ooit geweest is', liet de coach van de Phoenix Coyotes optekenen. 'Door die gelijkheid zie je veel meer verrassingen.'

Die gelijkheid komt voort uit de nieuwe CAO. Door de salarycap worden de rijke teams beperkt in het spelersmateriaal dat ze aan kunnen trekken. Hierdoor werd het ook voor de kleinere teams mogelijk om grote namen aan te trekken. Een aardig voorbeeld hiervan is de gang van Adam Foote en Bryan Berard naar Colombus.

De kleinere teams zijn beter geworden en de macht van de traditionele powerhouses is beperkt. Een grote koffer met geld is niet meer genoeg om ver te komen in de NHL.

De Edmonton Oilers en Anaheim Mighty Ducks beginnen vrijdag aan de Western Conference final. De Buffalo Sabres en Carolina Hurricanes werken zaterdag hun eerste ontmoeting in de Eastern Conference final af. En de favoriet om de Stanley Cup? Die is dit jaar erg moeilijk te voorspellen.