15 december 200500:00

Door [email protected]

Olczyk eruit bij Pens

De Pittsburgh Penguins wonnen afgelopen zomer de Sidney Crosby loterij, kochten een stapel veelbelovende free agents en leken een team met kampioensaspiraties. Maar met 22 punten uit 51 wedstrijden kun je het seizoen voorlopig ronduit dramatisch noemen. Coach Ed Olczyk is daar nu het slachtoffer van geworden.

Ergens moest iets breken en dat is nu gebeurd. Er zijn maar twee teams in de hele NHL die minder punten hebben dan Pittsburgh: Columbus en St Louis. En uitgerekend dat St Louis won woensdag met maar liefst 3-0 van de Pens.

Mario Lemieux en GM Craig Patrick hebben Olczyk lang de hand boven het hoofd gehouden, maar het ging niet langer. Michel Therrien, coach van het AHL team van de Pens, neemt de taken van Olczyk met onmiddelijke ingang over.

Sidney Crosby is eigenlijk alles wat je kunt hopen van een rookie. Het jonge talent staat in zijn eerste NHL-seizoen na 31 wedstrijden al op 13 goals en 18 assists; een punt per wedstrijd. Zigmund Palffy (28 punten), Mark Recchi (26 punten) en Mario Lemieux (21 punten) dragen offensief ook nog wel bij. Talenten als John LeClair (15 punten) en Ryan Malone (10 punten) laten het behoorlijk afweten.

Verdedigend loopt het al helemaal niet. Top defence Sergei Gonchar zit op een plus/minus rating van -12; zijn op Ă©Ă©n na slechtste plus/minus ooit. Geen enkele Pens verdediger heeft op dit moment een positieve plus/minus. Aanvaller Mark Recchi zit zelfs op een schokkende -20 en Mario Lemieux op -17.

Van de 40 actieve goalies in de NHL nemen de doelmannen van Pittsburgh de 36e en 40e plek op de ranglijst in. Sebastien Caron krijgt gemiddeld 3,95 goals tegen per wedstrijd, met een save percentage van 88,5%. Jocelyn Thibault krijgt gemiddeld 4,44 goals om de oren, met een save percentage van 87,7%.