NHL ovechkin mask

19 februari 201000:00

Door [email protected]

Olympic Update 19/02

De eerste wedstrijden van de Olympische groepsfase zijn inmiddels gespeeld. Voor de topfavorieten van het toernooi loopt echter nog niet alles op rolletjes, getuige ook de uitslagen van afgelopen nacht.

Slowakije - Rusland

Rusland leed vrijdagmorgen (Nederlandse tijd) een verrassende nederlaag tegen Slowakije. De Russische sterren kwamen via Alexei Morozov in de tweede periode op voorsprong, maar bleken niet in staat die verder uit te breiden. Daardoor was tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd een goal van Marian Hossa genoeg om overtime af te dwingen.

Uiteindelijk moest er een penalty shootout aan te pas komen. Een shootout waarin topschutter Alexander Ovechkin twee van zijn drie penaltyshots miste. Pas de zevende rond bracht uitsluitsel, toen Pavol Demitra scoorde waar Evgeni Malkon werd afgestopt.

De Russische spelers deden na afloop hard hun best het verlies in deze groepsfase te marginaliseren. Maar het zal de stemming in Rusland, dat toch al moeite heeft om deze Spelen medailles te veroveren, niet verbeteren.

De meest directe concurrent van Rusland in groep B is Tsjechië. De Tsjechen lopen nog een wedstrijd achter op Rusland, maar wonnen de ontmoeting met Slowakije wel. De ontmoeting tussen deze twee landen - die waarschijnlijk de nummer één van groep zal bepalen - staat voor zondag op het programma.

Zwitserland - Canada

De andere toernooifavoriet, Canada, had het ook niet makkelijk. De Canadezen liepen tegen Zwitserland tegen hun eerste verliespunt aan, na een shootout-overwinning.

Eigenlijk leek er geen vuiltje aan de lucht voor de gastheren. De eerste wedstrijd was eenvoudig met 8-0 van Noorwegen gewonnen en ook in de onmoeting met de Zwitsers pakte de ploeg snel een voorsprong. De goal van Dany Heatley in de tiende minuut werd in de eerste minuut van de tweede periode opgevolgd door een 2-0 van de stick van Patrick Marleau. Maar daar stokte de Canadese puntenmachine.

Zwitserland werkte zich nog in de tweede periode terug in de wedstrijd met goals van Ivo Ruthemann en Patrick von Gunten. De gelijkmaker viel tien seconden voor het einde van de tweede periode. In de derde periode bleek Canada niet bij machte alsnog over de Zwitsers heen te walsen, waardoor het uiteindelijk op penaltyshots aan kwam.

In acht pogingen was Sidney Crosby de enige die het net - op bijzonder fraaie wijze - wist te vinden. Hij miste overigens wel het allereerste penaltyshot voor Canada.

Door het verlies staat Canada tweede achter de Verenigde Staten in groep A. De twee teams ontmoeten elkaar zondag voor de kraker in deze groep.

Groep C

In groep C hebben alle ploegen pas één wedstrijd gespeeld. Finland en Zweden waren beiden foutloos in hun ontmoetingen met respectievelijk Wit-Rusland en Duitsland. Bij de Zweden ging dat echter niet geheel moeiteloos, want de sterke ploeg kwam niet verder dan 2-0.

Ook in deze groep staat de topontmoeting tussen de favorieten voor zondag op het programma, waardoor het een mooie ijshockeynacht belooft te gaan worden.

Toernooi-opzet

Aan het einde van de groepsfase worden alle teams gerangschikt in één grote lijst. De bovenste vier teams krijgen dan vrije doorgang naar de kwartfinales. De overige acht teams spelen een kwalificatieronde, waarvan de winnaars doorgaan naar de kwartfinales.