Nhl olympics generic 2010

22 februari 201000:00

Door [email protected]

Olympic Update 22/02

De aangekondigde Super Sunday zorgde voor het nodige spektakel en een teleurstelling voor de gastheren. Met drie rasechte klassiekers werd de groepsfase van het Olympisch toernooi afgesloten: Rusland - Tsjechiƫ, Canada - USA en Zweden - Finland.

Rusland - Tsjechiƫ

In de openingswedstrijd van de dag claimde Rusland de eerste plek in groep B. De ploeg won met 4-2 van Tsjechiƫ.

Sterspeler Evgeni Malkin scoorde twee prachtige goals voor de Russen. De andere Russische ster speelde een cruciale rol bij Malkin's tweede en uiteindelijk gamewinnende goal.

Een verwoestende open-ice check van Alexander Ovechkin op Jaromir Jagr gaf de Russen een aanvallend voordeel, waaruit Evgeni Malkin de 3-1 kon scoren.

De Tsjechen kwamen in de slotminuten via een goal van Milan Michalek nog terug tot 3-2, maar een empty-netter van Pavel Datsyuk gooide daarna de wedstrijd definitief in het slot.

De Russen eindigen daarmee eerste in groep B en derde in totaal. Aangezien de eerste vier plekken vrije toegang geven tot de kwartfinales, kunnen de Russen afwachten wie de ontmoeting tussen Canada en Duitsland wint. Tsjechiƫ neemt het in kwalificatieronde op tegen Letland, dat de laatste wedstrijd met 6-0 verloor van Slowakije.

Canada - USA

Tegen de verwachtingen in moet Canada zich ook door de kwalificatieronde heenworstelen, na een verlies tegen de Verenigde Staten. Door het 5-3 verlies eindigt Canada tweede in de groep, maar zesde in de totaallijst. Daarmee komt het puntverlies tegen Zwitserland de Canadezen duur te staan.

Alhoewel de kwalificatieronde geen enorme hindernis lijkt - Duitsland moet voor Canada makkelijk te kloppen zijn -, betekent het in de kwartfinales mogelijk al een ontmoeting met Rusland. Feitelijk een ontmoeting die voor de finale beoogd was. In 2006 was Rusland in die kwartfinales te sterk voor Canada.

Het begon zo goed voor Canada. In de eerste periode vuurden de gastheren 19 schoten af op het Amerikaanse doel. De Verenigde Staten zetten er maar zes schoten tegenover. Toch stonden de gasten na de eerste periode 2-1 voor dankzij twee goals van de 36-jarige verdediger Brian Rafalski. Eric Staal scoorde de goal voor Canada.

In de tweede periode trok Dany Heatley de score nog eens gelijk, maar Team USA liep uit naar 2-4 door doelpunten van Chris Drury en Jamie Langenbrunner.

Met iets meer dan drie minuten te gaan bracht sterspeler Sidney Crosby weer hoop in Canadese harten. Zijn powerplaydoelpunt zette Canada weer op 3-4, maar een slotsprint bracht geen gelijkmaker. Met Martin Brodeur van het ijs, werkte Ryan Kesler al vallend de emptynetter binnen voor een 3-5 eindstand.

De Verenigde Staten eindigen daarmee ongeslagen - en op basis van doelsaldo - als eerste in de groepsfase. Hun tegenstander in de kwartfinales komt uit de serie tussen Zwitserland en Wit-Rusland.

Zweden - Finland

In de Scandinavische ontmoeting trok Zweden relatief eenvoudig aan het langste eind. Loui Eriksson (2x) en Nicklas Backstrom zorgden voor de goals, terwijl Henrik Lundqvist met twintig saves zijn doel schoon hield.

Ondanks het verlies plaatst Finland zich direct voor de kwartfinales. Het team eindigt met zes puinten gelijk met Tsjechiƫ, maar eindigt vierde door een beter doelsaldo. Finalnd ontmoet in de kwartfinale de winnaar van Tsjechiƫ - Letland.

Zweden eindigt op doelsaldo tweede achter de Verenigde Staten. Zij mogen het in de kwartfinales opnemen tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Slowakije en Noorwegen.