14 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Olympische vlam gedoofd

Nederland heeft het niet gered in Nowy Targ. De Olympische droom is uit. In de laatste wedstrijd ging Oranje met 5-0 onderuit tegen Polen, waardoor Turijn uit het zicht verdwenen is. Michal Garbocz had twee treffers namens de Polen, die vier keer scoorden op de powerplay.

Spelers en coaches bij Nederland waren het er roerend over eens na afloop. Het keerpunt in de wedstrijd lag na een kwartier spelen in de ontmoeting. Polen kwam met twee man meer te staan op het ijs en scoorde twee keer in een halve minuut. 'Dat was fataal. Daarvoor hadden wij de beste kansen en speelden we gelijkwaardig mee, maar van deze twee tegengoals hebben we ons niet meer hersteld', zei een zeer teleurgestelde Chris Eimers na afloop.

Ook bondscoach Van Gerwen noemde dit moment als het belangrijkste in de wedstrijd. 'Ik denk dat we de pech hadden een Pools team te treffen dat op volle sterkte aantrad. Daarbij speelden hun sterspelers Czerkawski, Oliwa en Plachta uitstekend in dienst van de ploeg, waardoor het een tegenstander werd die heel moeilijk te verslaan was. Toch waren we in vijf tegen vijf lange tijd gelijkwaardig en moet ik de spelers toch een compliment maken. De einduitslag is wat geflatteerd.'

De teleurstelling van de nederlaag komt hard aan bij spelers en coach. Chris Eimers: 'We hebben er alles voor gedaan. Ik heb drie weken vrijgenomen hiervoor en voor Ă©Ă©n keertje hebben we een vlekkeloze voorbereiding gehad. Dat we Turijn niet zouden halen, zat er wel in. Zwitserland was een bijna onmogelijke horde geweest om te nemen, maar ik had wel verwacht dat we de volgende ronde zouden halen. Daarom is dit een enorme teleurstelling, want voor veel spelers, waaronder ikzelf, was dit de laatste kans op succes. Het was heel belangrijk geweest voor het Nederlandse ijshockey, maar nu staan we met lege handen.'

Oranje stond de eerste minuten tegen Polen onder druk, maar gaf weinig tot geen kansen weg. De gouden kans om tot een stunt te komen was er voor Josh Oort. Tijdens de eerste Nederlandse powerplay leek hij de puck in een open net te kunnen tikken, maar op een miraculeuze wijze bracht de Poolse doelman Tomasz Jaworski redding. De fatale fase in de wedstrijd voor Nederland kwam na een kwartier spelen toen Nick de Jong wegens interference naar de kant werd gestuurd. Direct daarop viel er ook een straf tegen Mark Bultje wegens een te hoog geheven stick, waardoor het vijf tegen drie werd.

Die buitenkans liet Polen niet liggen. Na 16.33 minuten spelen verzorgden Mariusz Czerkawski en Krzysztof Oliwa de pass voorlangs het doel die bij de tweede paal vlekkeloos werd binnengeschoten door Michal Garbocz. De powerplay ging door met vijf tegen vier. Een nieuwe pass voorlangs werd door Simon de Wit naar Phil Groeneveld geduwd, maar de rebound kwam voor de stick van Leszek Laszkiewicz die geen fout maakte en de tweede mokerslag uitdeelde.

Nederland herstelde zich hier niet meer van. De tweede periode was grotendeels voor Polen, die vroeg in de periode via een genadeloos schot van Waldemar Klisiak op 3-0 kwamen. Het was aan de beste man bij Oranje, Phil Groeneveld, te danken dat de achterstand in deze periode niet uitliep op een ramp. Nederland kon zelf offensief geen potten breken. De lijn van Bultje, Livingston en Oort, zo bepalend in de eerste twee wedstrijden, werd door de Polen effectief uit de wedstrijd gespeeld.

Alleen het drietal Polet, Hoogsteen en Stienstra was aanvallend gevaarlijk. Het trio won veel duels in de hoeken en kwam op die manier regelmatig gevaarlijk in de buurt van de Poolse doelman. Deze toonde zich echter voldoende vaardig en wist deze kansen onschadelijk te maken. Een nieuwe powerplaygoal van de Polen na 39 minuten van Krzysztof Mielowski maakte de opgave voor Nederland alleen nog maar moeilijker.

De derde periode was verder een kwestie van uitspelen. Oranje kwam een aantal keren dichtbij de verdiende eretreffer, maar bleef uiteindelijk op de hatelijke nul steken. Wel maakte publiekslieveling Czerkawski de avond van het Poolse publiek compleet door de vijfde treffer te scoren. Polen kan zich nu gaan opmaken voor de volgende ronde in Letland om daar te proberen Turijn te halen. Voor Nederland is de droom voorbij.

Een schrale troost was er voor Phil Groeneveld die tot beste speler van Nederland tijdens deze wedstrijd werd gekozen. Daarnaast werden Tommie Hartogs en Mark Bultje in het all-starteam van het toernooi gekozen. Czerkawski was de mvp van het evenement.

Tekst: Joep Meijsen
Foto's: Marco Spelten