3 februari 200600:00

Door [email protected]

Onrust rond uitrusting

In de 'NHL nieuwe stijl' zijn niet alleen de regels nieuw. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een nieuw type uitrusting. Maar of die ooit zal worden gebruikt is nog onzeker, want niet iedereen is er even enthousiast over.

RBK Hockey, de ijshockeydivisie van Reebok, heeft miljoenen geĂŻnvesteerd in een totaal nieuw ontwerp om de traditionele ijshockey-uitrusting te vervangen. Conservatieve GM's, en dat blijken er veel te zijn, zijn niet te spreken over het ontwerp.

Volgens RBK is de vernieuwde uitrusting een enorme vooruitgang. Het materiaal en de snit zouden zowel de veiligheid als de prestaties van de spelers moeten verbeteren. Spelers zouden zich beter kunnen bewegen, zouden beter beschermd zijn en zouden minder gewicht met zich meedragen.

Wat is dan het grote probleem? Niemand vindt het mooi. Het meest opvallende verschil met de huidige situatie is het shirt. Waar deze nu los over de broek wordt gedragen, moet het strakkere shirt in de nieuwe situatie juist in de broek komen. De broek zelf loopt hoger door op het lichaam.

De nieuwe uitrusting is pas door een paar spelers getest en door een paar GM's gezien. Beeldmateriaal is nog niet beschikbaar. Maar wat naar buiten sijpelt is niet mals. Een anonieme GM noemde het 'verschrikkelijk'. Oleg Kvasha van de Islanders zei: 'Het is het lelijkste dat ik ooit in mijn leven gezien heb'.

Het enige positieve geluid dat te horen was betrof de test-uitrusting van Alexei Yashin. De 'C' ontbrak namelijk op het shirt van de Rus.

Alhoewel RBK ongetwijfeld met goede bedoelingen aan het project begon, is het maar zeer de vraag of de ijshockeywereld wel zit te wachten op zulke revolutionaire veranderingen.