NHL Slapshots logos

2 januari 201312:43

Door Joep Meijsen

Ontknoping lockout-drama nadert

De komende dagen moet duidelijk worden of er dit jaar nog ijshockey wordt gespeeld in de NHL of dat het seizoen definitief verloren gaat. De partijen wisselen op dit moment in hoog tempo voorstellen uit, zodat voorzichtig optimisme begint te overheersen.

Wekenlang was er helemaal geen communicatie tussen de partijen, maar vorige week kwam de NHL plotseling met een nieuw voorstel. Daarop presenteerde ook de spelersvakbond een aantal aanpassingen en vervolgens was het weer de beurt aan de NHL. Beide partijen beperken zich publiekelijk tot slechts enkele woorden in de toelichting, wat gezien wordt als een goed teken.

Renaud Lavoie, verslaggever van de Canadese Franstalige sportzender RDS, geldt als een van de best ingevoerde verslaggevers rondom de lockout. Hij rapporteerde gisteren dat twee hindernissen voor een overeenkomst zouden zijn geslecht. Er zou min of meer overeenkomst zijn over de lengte van de overeenkomst en er zou een akkoord zijn over revenu sharing. Ook op het gebied van de hoogte van de cap voor het seizoen 2013/14 zou progressie zijn gemaakt. De NHL wilde 60 miljoen dollar, de spelersvakbond 67,5 miljoen.

Daarmee zijn echter nog niet alle hindernissen uit de weg geruimd. Zo is er nog onenigheid over de maximale lengte van een contract. Op dit moment is die nog ongelimiteerd. In eerste instantie wilde de NHL naar een maximale duur van vijf jaar. Dat is intussen opgeschoven naar zes jaar, maar voor de spelers is dat nog te weinig. Binnen die contract zou dan ook nog maar een beperkt verschil in salaris van jaar naar naar mogen zitten.

Daarmee moeten de enorme contracten met veel geld aan het begin en bijna niets aan het eind een halt worden toegeroepen. Omdat de hoeveelheid salaris die meetelt tegen de cap het gemiddelde over het contract is, is dat een manier voor de clubs om meer duurbetaalde spelers tegelijkertijd in het team te hebben of om ondanks de aanwezigheid van een ster toch een compleet team op het ijs te kunnen zetten.

In ieder geval is duidelijk dat er uiterlijk op 11 januari een definitieve overeenkomst moet liggen. Daarbij zijn nog enkele dagen nodig om de overeenkomst goed te laten keuren door zowel de teameigenaren en de spelers en om de deal definitief uit te werken. Daarom denken veel experts dat de daadwerkelijke deadline in de komende zeven dagen ligt. Als er dan geen deal is, wordt het NHL-seizoen afgelast.

Als er wel een deal is, moeten de trainingskampen op 12 januari de deuren openen. Dan moeten dus alle spelers uit Europa terug zijn in Noord-Amerika. Zonder dat er oefenwedstrijden worden gespeeld moet er vervolgens vanaf 19 januari een competitie van minimaal 48 wedstrijden worden gespeeld. Daarbij zullen teams alleen binnen hun eigen conference gaan spelen.

Met de Nederlandse bekerfinale op de planning voor 13 januari, kan dit betekenen dat Tilburg het zonder sterspeler Dale Weise zal moeten doen, tenzij er voor Weise een uitzondering wordt gemaakt. Hoe dan ook, de komende dagen zullen nog spannend worden voor de fans van teams uit de NHL. Krijgen we wedstrijden of een veel te lange zomer zonder ijshockey op het hoogste niveau.