12 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Onvrede over kwaliteit ijs

Het Nederlands team is niet blij met de kwaliteit van het ijs in de hal in Nowy Targ. 'De kwaliteit is bedroevend. Dat komt het ijshockey niet ten goede', aldus bondscoach Theo van Gerwen.

Voor de toeschouwers in de ijshal was de matige kwaliteit van het ijs ook goed merkbaar. Spelers konden de puck al schaatsend moeilijk meenemen en het verzenden van een pass op maat was niet makkelijk. Dit gold voor de ontmoeting tussen Nederland en de Kroaten, maar net zo goed voor Polen tegen Litouwen.

'Ik vraag me af of ze hier de puck eigenlijk wel koelen en in combinatie met het slechte ijs, zorgt dit ervoor de de puck niet loopt. Dat is lastig voor ploegen die het spel moeten maken, zoals wij tegen de Kroaten', aldus Van Gerwen. De bondscoach erkende wel dat dit later in het toernooi, tegen de Polen, juist in het voordeel van Nederland zou kunnen werken.

De kwaliteit van het ijs is volgens een woordvoerder van de organisatie onderdeel van het overleg tussen de organisatie en de deelnemende clubs. 'We hebben begrepen dat er mogelijk een probleem is en we hebben het op de agenda gezet', aldus de woordvoerder.

Voor Oranje is het vandaag een wedstrijdloze dag. Dit betekent echter niet dat er volop ruimte is voor toeristische uitstapjes. De ploeg had vanmorgen een teammeeting, waarbij de wedstrijd van donderdag werd nabesproken. Assistent-bondscoach Dave Hyrsky liet daarbij met behulp van videobeelden een aantal concrete situaties zien.

Daarna is er tijd voor een wandeling door het Poolse wintersportplaatsje Zakopane, waar het spelershotel gevestigd is. De skihoofdstad van Polen beschikt onder meer over een grote winkelstraat en een adembenemend uitzicht op het gebergte de Hoge Tatra. In de middag vanaf vier uur werd in de ijshal in Nowy Targ, op een half uur rijden met de bus, een training afgewerkt.

Oranje speelt zaterdagmiddag om 16.00 uur tegen Litouwen, dat de eigen openingswedstrijd met 6-1 verloor van gastland Polen. IJshockey.com zal een nieuwe poging tot een live-verslag wagen, maar gezien de locale omstandigheden is het niet waarschijnlijk dat dit lukt. In dat geval verschijnen er updates tussen de periodes en een uitgebreide terugblik na afloop van de wedstrijd.

Tekst: Joep Meijsen
Foto's: Marco Spelten